Джоузеф Винсънт, бивш информатор на Американската администрация за борба с наркотиците (DEA), стана четвъртият човек, който се призна за виновен в американски съд за ролята си в убийството през 2021 г. на президента на Хаити Жовенел Моиз. Това съобщава "Ройтерс".

Винсънт е Хаитяно-американски гражданин. Той е сред 11 обвиняеми, включително колумбийски бивши войници и бизнесмени, за подпомагането на доставката на средства и оръжия и за извършване на нощното нападение в дома на президента Жовенел Моиз в Порт-о-Пренс.

Винсент беше арестуван дни след нападението заедно с друг американец от Хаити, Джеймс Солажс. Първоначално и двамата твърдят, че са били наети от заговорниците като преводачи.

По време на нападението въоръжените лица са се маскирали като агенти на DEA, въпреки че DEA по-късно твърди, че нито Винсънт, нито Солажс са действали от името на агенцията. В съдебна декларация, подписана от Винсънт, се казва, че той е предоставил материална подкрепа и услуги за заговора, включително съвети относно политическия пейзаж и срещи с ключови лидери на общността.

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите

Съветът за сигурност на ООН ще изпрати Многонационална мисия за подкрепа на сигурността

Според документацията Винсънт пътува до Хаити в началото на 2021 г., за да подкрепи опита на базирания във Флорида пастор и съобвиняем Кристиан Санон да замени Мойс.

В нощта на нападението е бил пътник в превозно средство, което Солагес е карал до дома на президента.

Признанията на Винсънт за виновен следват тези на бившия сенатор от Хаити Джоузеф Джоуел Джон, пенсионирания полковник от колумбийската армия Герман Ривера и хаитянско-чилийския гражданин Родолф Джаар, като последният е обвинен в подпомагане на доставката на оръжия и превозни средства за атаката.

Джаар и Ривера бяха осъдени на доживотен затвор, а Джон се очаква да бъде осъден на 19 декември.

Винсент, който също може да бъде изправен пред доживотен затвор, трябва да бъде осъден на 9 февруари.

Въоръжени групировки масово разшириха територията си в Хаити от 2021 г. насам. Оттогава в страната има хуманитарна криза, която разсели десетки хиляди. Действията на групировките включват изтезания, масови отвличания и групови насилвания.

Лидерът на банда в Хаити обяви, че ще се бори срещу чуждестранните въоръжени сили в страната

Лидерът на банда в Хаити обяви, че ще се бори срещу чуждестранните въоръжени сили в страната

Джими Шеризие призова хаитяните да се изправят срещу правителството