Американските оръжия, доставени на Киев, помагат за стабилизиране на фронта в Украйна на фона на засилващите се руски атаки. Вашингтон ще "адаптира и коригира" своята подкрепа. Това заяви в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Той пътува до молдовската столица Кишинев, където проведе разговори с прозападния президент Мая Санду.

Това е първата спирка от кратката му обиколка в Европа с цел укрепване на подкрепата за Киев сред съюзниците от НАТО и съседните страни.

Блинкън ще пътува до Прага в сряда, за да присъства на неформална среща на външните министри на НАТО, която ще се съсредоточи върху напредването на подготовката преди срещата на върха на алианса през юли във Вашингтон.

САЩ пращат още 275 млн. долара военна помощ за Украйна

САЩ пращат още 275 млн. долара военна помощ за Украйна

Боеприпаси за HIMARS, 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, ракети, противобронирани системи и други

Пътуването идва след като руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, доставени от тях, за да нанесе удари в Русия, нещо, което Киев настоява партньорите си да разрешат.

Съединените щати по-рано казаха, че са поискали от Киев да не използва американски оръжия за директни атаки срещу Русия. Блинкън каза, че ще се "приспособи и адаптира", когато беше попитан за текущата позиция на Вашингтон по въпроса на пресконференция.

"Мисля, че това, което видяхте през тези повече от две години, тъй като природата на бойното поле се промени, тъй като местоположенията, средствата, които Русия използва, се промениха, ние се адаптирахме и приспособихме към това. Точно това е, което ние ще го направя занапред", каза той.

The Economist: Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия

The Economist: Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса - САЩ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на западния военен алианс тази седмица да премахнат ограниченията върху използването на техните оръжия, за да позволят на Украйна да нанася удари по "легитимни военни цели" в Русия.

Съединените щати са най-важният доставчик на оръжия за Киев и приеха пакет от помощ от 61 милиарда долара през април след забавяне от месеци, което изостри недостига на артилерийски снаряди.

Блинкън каза, че доставките на оръжия от САЩ вече имат "реален ефект" и че Путин не е успял да постигне целите си в района на Харков в североизточна Украйна, където руските сили започнаха офанзива този месец, отваряйки нов фронт.

"Напротив, смятам, че това, което виждаме, отново е стабилизиране на фронта и провал по отношение на целите на Путин", каза той.

Умеров: Голяма част от помощта за Украйна пристига със закъснение

Умеров: Голяма част от помощта за Украйна пристига със закъснение

Ситуацията на новия фронт в североизточната област Харков е стабилизирана, но според Умеров, Москва се готви за нов натиск.

Говорейки заедно с президента Санду в сряда, Блинкън обеща 50 милиона долара помощ за Молдова и трайна подкрепа от САЩ, като каза, че страната е показала "изключителна издръжливост" пред лицето на руския "тормоз" и "усилия за намеса".