Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън лети до молдовската столица Кишинев в сряда, първата спирка от кратка обиколка в Европа, насочена към укрепване на западната подкрепа за Украйна сред съюзниците от НАТО и съседните страни, предава "Ройтерс".

Посещението на висшия американски дипломат идва в момент, когато Украйна се опитва да отблъсне засилващите се руски атаки на изток, а президентът Владимир Путин предупреждава, че позволяването на Киев да използва западни оръжия за удари дълбоко в Русия може да предизвика глобален конфликт.

В Кишинев Блинкън ще се срещне с проевропейския президент Мая Санду и други високопоставени служители, като американски служители казват, че бившата съветска република с население от 2,5 милиона души, която има дълга граница с Украйна, е изправена пред руски "операции за влияние".

Джим О'Брайън, висшият американски дипломат за Европа в Държавния департамент, каза пред репортери в петък, че Съединените щати вероятно ще обявят "солиден пакет" от подкрепа за енергийната независимост на Молдова, без да дава подробности.

Под управлението на Санду Молдова категорично осъди нахлуването на Русия в Украйна и си постави за цел да се присъедини към Европейския съюз. Тя рязко намали зависимостта си от руския природен газ и диверсифицира източниците си на доставка на електроенергия.

О'Брайън добави, че Вашингтон не е видял пряка военна заплаха от Русия към отцепилия се регион на Молдова Приднестровието, където Москва има мироопазващи сили и войници на място след войната в началото на 90-те години.

Санду: Молдова избра ЕС, който ще даде  мирно и безопасно бъдеще

Санду: Молдова избра ЕС, който ще даде мирно и безопасно бъдеще

По случай Деня на Европа президентът отново нападна Русия чрез исторически паралели за войните

Молдова, която провежда референдум през октомври, за да циментира кандидатурата си за присъединяване към ЕС в конституцията си, е явен поддръжник на Украйна и вижда сигурността си като тясно свързана със способността на Киев да сдържа руските сили.

"Подкрепата за Украйна е равна на подкрепа за Молдова, но и обратното работи. Подкрепата за Молдова укрепва Украйна, защото Украйна се нуждае от силна, демократична Молдова и подкрепящ съсед, защото споделяме 1200 км граница", каза Олга Роска, президент на Молдова външнополитически съветник.

Тя каза пред Ройтерс, че посещението на Блинкън е "много силен знак за подкрепа, но също така и за изборите, които молдовците правят по отношение на демократичния път и техните стремежи към ЕС".

По-късно през седмицата Блинкън ще пътува до Прага, за да присъства на неформална среща на външните министри на НАТО, която ще се фокусира върху напредването на подготовката преди срещата на върха на лидерите на Алианса през юли във Вашингтон.

"Не очакваме, че ще има покана за Украйна да се присъедини към НАТО, но смятаме, че ще има значителна демонстрация на подкрепа за Украйна, тъй като тя работи, за да спечели войната си", каза О'Брайън.

"Това ще включва продължаваща подкрепа на НАТО в изграждането на бъдещите сили на Украйна и усилията да се помогне на Украйна, докато извършва необходимите реформи, така че да може да се присъедини към ЕС и да премине през моста към НАТО възможно най-бързо."

Съединените щати работят с европейските съюзници, за да помогнат на Украйна да изгради своите дългосрочни сили, усилия, които биха доближили Киев до НАТО. Отделни членове, включително Съединените щати, работят за постигане на двустранни споразумения с Украйна.

Един критичен въпрос е дали съюзниците ще позволят на Украйна да използва предоставените от тях оръжия, за да нанесе удари дълбоко в Русия, тема, която може да бъде обсъдена на срещата в Прага.

В коментар за The Economist генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на алианса да позволят на Украйна да използва техните оръжия в Русия, мнение, подкрепено от някои европейски членове на трансатлантическия алианс, но не и от Съединените щати.

Зеленски предупреден да не изисква „невъзможното“ от НАТО

Зеленски предупреден да не изисква „невъзможното“ от НАТО

Тази година Украйна няма да се доближи до влизане в НАТО поради опасения, че това ще въвлече Алианса във война с Русия