Полицията в Париж започна операция за прочистване на около 3000 бежанци и мигранти, живеещи в лагери в покрайнините на френската столица, съобщава "Франс 24".

Около 600 полицаи ескортират жителите на лагера с автобуси в проливен дъжд. Хората ще бъдат откарани в приюти. Някои от живеещите в лагерите са във Франция незаконно, но на мнозина е предоставен статут на бежанци, имат документите, но не могат да намерят жилище, коментира репортерът Кловис Касали.

Лагерите са разположени в близост до околовръстния път в Париж и условията на живот в тях са ужасни.

Кметът на Париж Анн Идалго заяви, че иска да работи с НПО, за да облекчи процеса на намиране на жилища за мигранти и че специално внимание ще бъде обърнато на семействата и непълнолетните.

Служители на НПО са в лагерите и наблюдават операцията. Някои от тях коментира, че намират думите на Идалго за лицемерни, тъй като това е деветата операция от лятото на 2015 г. и мигрантите все още се борят да намерят жилища.

Един бежанец с официален статут от Судан коментира са радио "Франс Инфо": "Ужасно е. Спя навън, понякога ям, понякога не. Но аз наистина се нуждая от подходящ дом, за да тренирам, да работя. Искам да живея."

Показвайки решимостта на държавата да спре хората да се връщат да грубо в същата част на града, Мишел Кадот, ръководителят на полицейските сили в Париж заяви, че там ще има постоянно полицейско присъствие, "за да спрат възобновяването на тези лагери. Това е нов елемент в сравнение с всички мерки, предприети в миналото", обяснява той.

Кадот определя разчистването на лагерите като акция на държавата да си "върне публичното пространство". Полицейските власти определиха това като "хуманитарна" операция за отвеждане на хора в убежище.

Други лагери в северен Париж ще бъдат разчистени следващите дни.

Франция си връща контрола над миграцията, обяви премиерът

Франция си връща контрола над миграцията, обяви премиерът

Премиерът разкри пакет от реформи с цел да покаже на избирателите, че правителството се вслушва