Германският канцлер Олаф Шолц намекна, че дните на империализма на президента Владимир Путин са преброени в демонстрация на подкрепа за Украйна преди дългоочаквания натиск за отблъскване на руските нашественици, пише Bloomberg.

В един момент войната на Русия срещу Украйна ще приключи, посочи Шолц по време на среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Германският лидер говори дни след като неговото правителство обяви рекорден пакет от военна помощ за правителството в Киев на стойност близо 3 милиарда долара.

И едно нещо е сигурно - няма да завърши с победа на империализма на Путин, защото ще продължим да подкрепяме Украйна, докато не бъде постигнат справедлив мир, допълни той.

Коментарите на Шолц не бяха откровен призив за смяна на режима. Президентът на САЩ Джо Байдън направи дипломатическа грешка един месец след войната, като каза публично за Путин: "За бога, този човек не може да остане на власт".

Това, което прави коментарите на Шолц значими, е техният момент. Те съвпадат с потенциална украинска контраофанзива и идват месец след като френският президент Еманюел Макрон влезе в гореща вода по време на посещение в Китай, като открито насърчи Си Дзинпин да "вразумява" Русия. Тази част от дипломатическата свободна практика, която се проведе без консултации със съюзниците, също имаше обратен ефект.

Шолц, който е известен със своя предпазлив подход, ръководи страна със сложни отношения с Русия, отчасти поради наследството на бивша комунистическа Източна Германия - по същество васална държава на Съветския съюз. Тази предпазливост на моменти привлече остри критики както от западните съюзници, така и от Украйна, които се оплакаха, че ключовите решения за доставка на оръжия понякога отнемат твърде много време.

Зеленски каза сбогом на кремълския империализъм

Зеленски каза сбогом на кремълския империализъм

Мерки срещу руската агресия

Бившият канцлер Герхард Шрьодер задълбочи връзките си с Москва в началото на века като стартира противоречивия газопровод "Северен поток", свързващ Русия директно с Германия и заобикаляйки транзитните страни в Източна Европа, включително Украйна. Докато Шрьодер наричаше Путин свой личен приятел и "безупречен демократ", неговият наследник Ангела Меркел култивира по-дистанцирани, прагматични отношения с шефа на Кремъл.

И все пак въпреки превземането на Крим от Русия през 2014 г., Меркел продължи напред с втория тръбопровод "Северен поток", увеличавайки още повече зависимостта на Германия от руския газ и опетнявайки нейното наследство.

Съветът на Европа - група от 46 нации, основана през 1949 г. за насърчаване на демокрацията и човешките права - се опитва да пренастрои след пълномащабното нахлуване в Украйна от силите на Кремъл миналата година. Съветът изгони Русия и преустанови всички отношения с Беларус, която не беше член, поради активната й подкрепа за войната.

Срещата на върха в исландската столица е първата среща на лидерите на Съвета на Европа от близо 20 години, тъй като той търси преориентация след изхвърлянето на Русия, 26 години след присъединяването й през 1996 г. В речта си в Рейкявик Шолц посочи, че Съветът ще поиска отговорност за огромните щети, които Русия нанася на Украйна всеки ден.