Джон Болтън, уволненият от американския президент Доналд Тръмп съветник по националната сигурност, отправи зловещо предупреждение в профила си в "Туитър".

Болтън пише: "Вероятно е очевидно, че ангажиментът на страната ни към нашите приоритети в областта на националната сигурност е атакуван отвътре. Америка е объркана. Нашите врагове не са. Трябва да направим приоритет националната сигурност на САЩ."

Публикацията на Болтън в "Туитър" беше направена дни след като той обяви, че профилът му в социалната мрежа е бил "освободен", след като Белият дом е блокирал достъпа му до него. Болтън e много търсен свидетел в изслушванията на Конгреса в процедурата по импийчмънт, разследваща дали Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва неговия политически съперник Джо Байдън.

Тръмп отказал помощта за Украйна в деня, в който е разговарял със Зеленски

Тръмп отказал помощта за Украйна в деня, в който е разговарял със Зеленски

Нови разкрития в разследването за импийчмънт

Адвокатът на Болтън предположи вчера, че съдебната заповед, която постановява бившият адвокат на Белия дом Дон МакГан да се яви пред Конгреса, няма никаква връзка с това дали клиентът му и друг бивш служител в областта на националната сигурност, когото той представлява, ще дадат показания.

Изявлението на адвокат Чарлс Купър имаше за цел да притъпи публичните спекулации, че решението на съда по казуса с МакГан може да повлияе на действията на собствените му клиенти или да спре дело на един от тях, противопопоставящо се на разследването в Конгреса за импийчмънт.

Доналд Тръмп: Импийчмънтът ще ми помогне да спечеля вота

Доналд Тръмп: Импийчмънтът ще ми помогне да спечеля вота

Президентът на САЩ се готви за втори мандат

Коментарите на Купър последваха решение на съдия в отделно дело в понеделник, изискващо Макган да се съобрази с призовка, свързана с разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър. Съдията Кетанджи Браун Джаксън написа, че дори и най-близките съветници на републиканския президент, които получават призовки от Конгреса, не могат да "пренебрегнат или да се противопоставят на задължителния процес в Конгреса по заповед на президента или по друг начин".

На 4 декември тръгва импийчмънта срещу Тръмп?

На 4 декември тръгва импийчмънта срещу Тръмп?

Напрежение във Вашингтон

Правната комисия към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) поиска да разговаря с МакГан, емблематичен свидетел в разследването на Мюлър относно възпрепятстване на правосъдието (от страна на Тръмп), месеци преди сегашното разследване за импийчмънт, съсредоточено върху взаимодействията на президента с Украйна. Но въпреки това резултатът може да доведе до подновяване на опитите на демократите в Камарата на представителите да принудят даването на показания от други високопоставени служители в разследването за импийчмънт, което затруднява тези официални лица да твърдят, че са имунизирани от разпит от Конгреса.

Тръмп иска Помпео, Пери и Мълвейни да говорят пред Конгерса за импийчмънта

Тръмп иска Помпео, Пери и Мълвейни да говорят пред Конгерса за импийчмънта

А съдия обяснява на Тръмп, че не е монарх - президентът не е толкова сигурен