Вчера Русия удари отново Украйна с варварски атаки срещу нейния народ и критична инфраструктура. Само думите няма да спрат руския президент Владимир Путин. Трябва да предоставим повече военна подкрепа. Днес писах на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС преди FAC на 22 април. Трябва да ускорим и разширим военната си подкрепа за Украйна.

Това написа в X в четвъртък ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел. 

Ние трябва да подсигурим Украйна със системи за противовъздушна отбрана за прехващане на руски ракети, защита на градове и критична инфраструктура. Даренията ще направят разликата между живота и смъртта, написа още той.

Борел иска ЕС да използа 90% от приходите от руски активи за оръжия за Украйна

Борел иска ЕС да използа 90% от приходите от руски активи за оръжия за Украйна

Останалите 10% да се използват за увеличаване на капацитета на украинската отбранителна индустрия

Ние правим много. 31 милиарда евро за военна помощ за Украйна и ние подкрепяме нашата отбранителна индустрия за увеличаване на производството на ракети и боеприпаси в Европа. Ще направим повече.

Трябва да дадем възможност на отбранителната индустрия на Украйна. Фондът за подпомагане на Украйна ще бъде инструмент за осигуряване, производство и доставка на боеприпаси. Предложих на украинското правителство да бъде домакин на Форума на украинската отбранителна промишленост през май. 

Foreign Policy: Украйна използва все повече дронове, защото няма доставка на боеприпаси

Foreign Policy: Украйна използва все повече дронове, защото няма доставка на боеприпаси

Нов подход срещу руската агресия

Припомняме, че недостигът на боеприпаси и ударите по критична инфраструктура са 2 от основните проблеми, с които се бори Киев. 

Очаквам смели решения на съвместната среща на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС на 22 април с външния министър Дмитро Кулеба и министъра на отбраната Рустем Умеров. ЕС ще подкрепи Украйна с каквото е необходимо, уверява Борел.