Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей.

В рамките на разговора, който се състоя по нейно искане, Мей отправи молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и постигането на споразумение за Брекзит до 29 март.

Премиерът Борисов увери Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави-членки.

Борисов постави пред Барние въпроса за социалните и здравните пенсии след Брекзит

Борисов постави пред Барние въпроса за социалните и здравните пенсии след Брекзит

България била в напреднала подготовка по всички Брекзит сценарии

Българският министър-председател подчерта трите насоки, в които е изключително важно да се постигне договореност, не само за ЕС, но и за нашата страна в частност. На първо място Борисов открои сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област и наличните инструменти, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство.

Много българи във Великобритания няма да получат статут след Брекзит

Много българи във Великобритания няма да получат статут след Брекзит

Сферата на услугите ще е най-сериозно засегната

България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Брекзит, категоричен беше българският премиер.

Втората важна насока според министър-председателя Борисов касае статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС.

Борисов отбеляза, че тази тема е от голямо значение за България, с оглед големия брой българи в Обединеното кралство, и британски граждани у нас.

Не на последно място, премиерът Бойко Борисов изтъкна, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.

Великобритания вече изгуби £80 млрд. от Брекзит

Великобритания вече изгуби £80 млрд. от Брекзит

Обединеното кралство е изгубило по 40 милиарда британски лири на година

По време на разговора британският премиер Тереза Мей благодари на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая Гебрев и за включването на британски екип при разследването.