Държавите от Западните Балкани нямат друга алтернатива освен европейската перспектива. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), чийто ротационен председател е Словения.

Според премиера процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и честна дискусия по важните въпроси в региона.

На срещата Борисов приветства Стратегията на ЕК за Западните Балкани и препоръката на ЕК за започване на преговори с Македония и Албания. Той обаче ясно подчерта, че европейската перспектива трябва да е за всички страни на Балканите.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

"Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени", обяви премиерът.

Министър-председателят припомни и ангажимента въпросите на Западните Балкани да бъдат поставени високо в приоритетите на ЕС по време на Българското председателство. Той подчерта, че изминалите четири месеца са направили темата актуална във всички държави членки, с нея са ангажирани както европейските институции, така и международни финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на следващите председателства на Съвета на ЕС. В този контекст той посочи желанието на България да допринесе за това процесът на евроинтеграция на страните от Западните Балкани да стане необратим процес.

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към ЕС

"Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им перспектива, за задълбочаването на икономическата интеграция, регионалното сътрудничество и изграждането на така необходимата на нашите страни свързаност", посочи Борисов, но не коментира намерението на Испания да наложи вето върху проекта за декларацията от срещата в София.

Снимка 352482

Източник: пресцентър МС

Припомняме, вчера стана ясно, че Испания планира да наложи вето върху черновата на съвместна декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България през май. Причината - Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат "в същия документ, на същото ниво" с тези на косовския лидер.

По-късно стана ясно, че няма да има вето, при положение, че на декларацията се подпишат само страните членки на ЕС, без държавите от Западните Балкани.

Движенията за независимост в Европа – предизвикателство за ЕС, предупреди Рахой

Движенията за независимост в Европа – предизвикателство за ЕС, предупреди Рахой

Имаме духове от миналото, които се връщат

Борисов изтъкна и важната роля на Съвета за регионално сътрудничество на ПСЮИЕ в държавите от региона, като отбеляза приноса му в усилията за реформи и развитие в Югоизточна Европа.

В Словения премиерът се срещна и колегата си Мирослав Церар. Двамата обсъдиха главно управлението на мигрантската криза и отношенията между държавите на Балканите.

Церар определи като ключова ролята на България в общоевропейските усилия за решаване на бежанския проблем. Той посочи, че страната ни е за пример при овладяването на мигрантския натиск и опазването на външната граница на Европейския съюз.

Европа ни съветва да обучаваме граничарите на човешки права

Европа ни съветва да обучаваме граничарите на човешки права

Отношението към мигрантите у нас е лошо според доклад на Съвета на Европа

По време на срещата между двамата беше обсъдено и задълбочаването на икономическите контакти между България и Словения.
Като положителна стъпка беше определено откриването на първата директна въздушна линия между Любляна и София.
Подчертана беше и необходимостта да се търси решение за увеличаване на инвестиционния интерес между двете страни. Като възможности бяха посочени възобновяването на дейността на българо-словенската търговско-промишлена камара, както и организирането на съвместни събития с участието на бизнесмени и браншови организации.

Снимка 352484

Източник: пресцентър МС