Босна заяви, че ще върне гражданите на страната, които са заловени, докато се бият за ДАЕШ и които ще се изправят пред съдебни производства при завръщането си в балканската страна, съобщава АП.

Около 260 граждани на Босна с в лагерите в Сирия, включително приблизително 100 мъже и 160 жени и деца, заяви министърът на сигурността Драган Мектич.

Мектич настоява, че ще бъдат приети само потвърдени граждани на Босна. Той допълва, че ще бъдат използвани ДНК тестове като част от процедурата.

"Ще приемем само онези, за които безспорно можем да потвърдим, че са граждани на Босна и Херцеговина. Ние сме длъжни да направим това поради международни конвенции."

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Анкара е депортирала американски екстремист и скоро ще депортира седем германци

Босна въведе затвор до 10 години за свои граждани, които се бият в конфликт в чужбина или вербуват други.

Мектич коментира, че жените, които готвят или почистват за ДАЕШ, ще бъдат третирани като "активни членове", точно както мъжете, които са участвали в сраженията.

9 бивши бойци и 3-годишно дете, чието семейство е убито, трябваше да се върнат в Босна миналия месец, но завръщането им се забави от подновените боеве в Сирия, допълва Мектич.

Холандия трябва да връща деца на майки от ДАЕШ

Холандия трябва да връща деца на майки от ДАЕШ

Самите майки не е необходимо да бъдат приети обратно в Холандия

Турция вече депортира холандски и американски гражданин и обяви планове за експулсиране на много други чужди граждани, след като правителството иска да изпрати обратно пленените чуждестранни бойци в техните страни.

Длъжностни лица в Босна миналата седмица изразиха възмущение, след като френският президент Еманюел Макрон в интервю определи страната като "тиктакаща бомба със закъснител" заради "завръщащите се джихадисти".

През 2014 г. Босна става първата държава в Европа, която въвежда срокове със затвор за свои граждани, които се бият в чужбина.

Бойци, които след това се завръщат в страната, са съдени и в повечето случаи осъдени да излежават присъдите си в затвора.

Макрон захапа и Босна - нарече я бомба с джихадисти

Макрон захапа и Босна - нарече я бомба с джихадисти

Френският посланик в страната ще бъде привикан за обяснение