Босненските сърби, които се борят за автономия, отпразнуваха националния си празник и тази година, въпреки студа, предаде "Ройтерс".

Те отбелязаха 9 януари, въпреки забраната на Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Припомняме, че през септември миналата година избирателите с огромно мнозинство гласуваха на референдум да празнуват и занапред годишнината от основаването на Република Сръбска. 

В Баня Лука, столицата на Република Сръбска, бяха развети сръбските знамена в червено, синьо и бяло и билбордове, които четат "Право да празнуват."

Днес те отбелязват годишнина от 1992 г., когато обявяват независимост. Това обаче поставя началото на война, отнела живота на 100 000 души. След края на войната започват гонения на босненските мюсюлмании хърватите. 

Полицаи, пожарникари, спортисти и работници са преминали по улиците на Баня Лука. Сръбските членове на босненската армия също са присъствали, но са стоели настрана, след като са били предупредени от Министерството на отбраната със седалище в Сараево и от НАТО, че тяхното присъствие ще се считат за незаконни.

Синът на Ратко Младич, който е подсъдим за геноцид в Трибунала в Хага, е присъствал на сцената на централния площад в Баня Лука, заедно с патриарха и политици от Сърбия.

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик е обвинил босненските власти в узурпиране на властта над автономни територии и се е заканил, че ако не бъдат дадени по-широки правомощия, Република Сръбска няма да остане в състава на Босна.