Руската армия трябва да напусне Венецуела, ако целта им е да подкрепят режима на Никола Мадуро. Това заяви бразилският външен министър Ернест Араужо, цитиран от Ройтерс.

Той изрази надежда, че Кремъл признава, че подкрепата на Мадуро само ще влоши положението във Венецуела и че единственият изход от кризата е провеждането на избори под ръководството на временното правителство.

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

САЩ да си изпълнят задълженията към Сирия и да не се вълнуват за Венецуела

Миналия уикенд в. "Ел Насионал" разкри, че 99 руски войници са пристигнали във Венецуела. По-късно тази информация беше потвърдена от властите на Венецуела и Русия. Говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви, че има "военни експерти" в страната, които са там съгласно договорите за военно-техническо сътрудничество. Мария Захарова не пропусна да уточни, руските военни ще останат там, докато "колко венецуелското правителство ще се нуждае от тях".

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че военните са изпратени във Венецуела "в рамките на нормалните двустранни отношения ". Военният аташе на венецуелското посолство в Москва заяви, че участието на руските военни във всякакви военни операции в страната не се очаква.

Москва: Нито Русия, нито Венецуела са провинции на САЩ
Обновена

Москва: Нито Русия, нито Венецуела са провинции на САЩ

Русия не променя баланса на силите в региона

Ден по-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че "Русия трябва да се изнесе" от Венецуела, и за да се случи това, "всички методи са допустими". Захарова призова Вашингтон първо да изпълни обещанията си и да изтегли войските си от Сирия и след това "да даде съвет на някой да напусне някъде". Кремъл отбелязва, че Русия работи във Венецуела в рамките на договорните задължения и не се намесва във вътрешните работи на Каракас.

Ситуацията във Венецуела се влоши през януари. Председателят на парламента Хуан Гуайдо, на много хиляди митинги на опозицията се обяви за действащ президент и обеща да проведе предсрочни избори.

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Всички опции са отворени за президента на САЩ

Той бе подкрепен от САЩ, Канада, страните от ЕС и Латинска Америка. Русия, Турция, Китай подкрепиха правителството на Николас Мадуро.

Само преди дни Гуайдо обяви, че подготвителната фаза на операцията "Свобода", която има за цел "да спре узурпацията" във Венецуела и оттеглянето на Мадуро от власт, ще започне на 6 април.