Крал Чарлз III ще направи първото си държавно посещение като монарх на Обединеното кралство във Франция и Германия. Визитата ще се състои по-късно този месец, съобщи Бъкингамският дворец в петък.

Изборът на двете европейски държави и близки съюзници се възприема като опит за изграждане на мостове след Брекзит и като признание за привързаността на покойната кралица Елизабет II към Франция.

Посещенията ще се състоят от 26 до 31 март. Те ще са преди коронацията на краля на 6 май.

Обиколката "ще отбележи отношенията на Великобритания с Франция и Германия като нашата обща история, култура и ценности", заявиха от двореца.

Чарлз и съпругата му Камила ще бъдат във Франция от 26 до 29 март и ще се присъединят към президента Еманюел Макрон за възпоменателна церемония и поднасяне на венци пред Триумфалната арка в Париж.

Кралят ще направи обръщение във френския Сенат, а Камила и френската първа дама Бриджит Макрон ще открият официално новата изложба на Мане и Дега в музея "Орсе".

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Това се случи на официална церемония в двореца Сейнт Джеймс

След това кралската двойка ще бъде почетен гост на държавен банкет, организиран от Макрон в двореца Версай, а също така ще посети Бордо в Югозападна Франция.

По време на престоя си там Чарлз "ще стане пряк свидетел на разрушенията, причинени от горските пожари миналото лято" в покрайнините на Бордо и ще посети биологично лозе, съобщиха от двореца.

Посещението ще се състои малко след първото пътуване на британския министър-председател Риши Сунак до Франция на 10 март за двустранна среща на върха, отбеляза АФП.

Пътуването ще отбележи 35-ото официално посещение на британски монарх във Франция и 29-ото официално посещение в Германия.

Майка му кралица Елизабет II, придружена от съпруга си принц Филип, за последен път осъществи държавни посещения във Франция и Германия съответно през 2014 г. и 2015 г.

Елизабет II, която владееше свободно френски език, направи пет държавни посещения във Франция по време на своето управление, в допълнение към многобройните частни визити.

Първото ѝ посещение във Франция е през 1948 г. като 22-годишна принцеса Елизабет.

През 1957 г., когато тя се завръща във Франция като кралица, хиляди хора се нареждат по улиците, за да я приветстват, докато тя пътува през столицата.

"Погледнете нашите парижани, колко много ви обичат", каза ѝ президентът Рене Коти.

При последното си държавно посещение във Франция през 2014 г. тя се присъедини към 1800 ветерани от Втората световна война и 18 държавни и правителствени ръководители, включително президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, за да отбележат 70-годишнината от десанта в Нормандия.

Съветник на Макрон вече заяви, че посещението ще покаже "вековната привързаност на неговата страна към нашата, след Брекзит".

Модифицират корона от XVII век за коронацията на Чарлз III

Модифицират корона от XVII век за коронацията на Чарлз III

Короната е дълга малко над 30 см. и има 2-килограмова златна рамка

То ще бъде и знак за "семейна приемственост, защото Елизабет II е била франкофилка и франкофонка", заяви съветникът пред вестник Le Parisien.

Самият Макрон отдаде почит на покойния британски монарх след смъртта ѝ през септември 2022 г.

В послание до британския народ той припомни за един "велик държавен глава" и "уникален пример за преданост към своя народ и много близък съюзник".

"С нея Франция и Обединеното кралство споделяха не просто "entente cordiale", а топло, искрено и лоялно партньорство", добави той.

Чарлз ще замине за Берлин на 29 март и ще поеме ангажименти там и в Бранденбург, преди да се отправи към Хамбург, добавиха от двореца.

"Фактът, че крал Чарлз избра Германия и Франция за свои първи дестинации преди коронацията си, също е важен европейски жест", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер във видеопослание.

"Това ранно посещение подчертава близкото и сърдечно приятелство между нашите страни и нашите граждани", добави той.

Щайнмайер трябва да посрещне кралската двойка тържествено пред Бранденбургската врата, а след това да ги приеме като почетни гости на държавен банкет.

Великобритания и ЕС запазват споразумението за Брекзит

Великобритания и ЕС запазват споразумението за Брекзит

Няма политическа база за съществени промени

Кралят ще произнесе и реч в германския федерален парламент, Бундестага, което е първото за британски монарх, и ще се срещне с бежанци, пристигнали наскоро от Украйна.