След известно затишие през юни, през последните седем дни Бахмут отново се превърна в арена на едни от най-интензивните сражения на фронта в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че украинските сили са постигнали стабилни успехи както на север, така и на юг от контролирания от Русия град.

Според британското разузнаване е много вероятно руските защитници на Бахмут да изпитват затруднения заради нисък боен дух, смесване на различни военни части и ограничена способност да откриват и нанасят удари по украинската артилерия.

Украйна съобщи за напредък с около един километър край Бахмут

Украйна съобщи за напредък с около един километър край Бахмут

Русия не потвърждава тази информация

Руското ръководство почти сигурно смята, че е политически неприемливо да отстъпи Бахмут, който има символична тежест като една от малкото руски придобивки през последните 12 месеца. Въпреки това е много вероятно да има малко допълнителни резерви, които да се ангажират в сектора, посочват от британското МО.

Преди дни говорител на генералния щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че украинските военни са постигнали "частичен успех" близо до село Клешчеевка, югозападно от Бахмут.

Според украински военни анализатори превземането на Клешчеевка ще помогне на Украйна да си върне разрушения малък град Бахмут, който беше превзет от руските сили през май след 10 месеца тежки боеве.

Украйна настъпва четвърти ден поред в района на Бахмут

Украйна настъпва четвърти ден поред в района на Бахмут

Настъплението се усложнява от старите украински укрепления, контролирани от Русия