От 18 април до 2024 г. уебсайтът на Mediazona съобщи, че 116 руски военни са осъдени за убийство през 2023 г. Това е близо 900% повече от предходната година в лагера в сравнение с 13 присъди през 2022 г. и 11 през 2021 г. Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

На 8 април 2024 г. New York Times, цитирайки Олга Романова, ръководител на"Russia behind bars", посочва, че повече от 15 000 помилвани затворници са се завърнали в Русия. Руските медии, отбелязват, че срещу бившите затворници са заведени 190 дела, включително 20 за убийство и опит за убийство.

На 24 април 2024 г. бивш затворник, вербуван от ЧВК Вагнер, бе осъден на 22 години затвор за убийството и изнасилването на възрастна жена.

Броят на убийствата от руски войници на активна служба и ветерани вероятно се дължи на продължителни свързани с работата хронични проблеми с психичното здраве, сред които посттравматичен стрес

Aлкохолизмът и употребата на наркотици заради ниския морал и скуката вероятно са допринасящи фактори. Проблемът се усложнява от завръщането в общата популация на бивши затворници с предшестваща склонност към престъпност и крайно насилие.

Повече от 100 души са убити в Русия от рецидивисти, върнали се от фронта в Украйна

Повече от 100 души са убити в Русия от рецидивисти, върнали се от фронта в Украйна

Участието във войната се разглежда като смекчаващо вината обстоятелство