В ежедневния разузнавателен доклад, публикуван от Министерството на отбраната на Обединеното кралство се акцентира върху бавното напредване на Русия в Донбас, съобщи Руската служба на Би Би Си.

През уикенда Русия продължи да се фокусира върху укрепването на отбраната в Южна Украйна, като руските войски също така паралелно продължиха да атакуват украински позиции в Донецка област.

През последния месец най-успешно Русия настъпва в посока към град Бахмут (Артьомовск) , но и там руските войски са успели да напреднат само с 10 км.

В други части на Донбас руските войски въпреки опитите си не са напреднали повече от 3 км за тези 30 дни, което почти сигурно е много по-малко от планираното.

Въпреки продължаващата интензивна употреба на артилерия в тези райони, Русия не успява да изгради боеспособна пехота, която да й позволи по-значителен напредък.

Кадиров: Превзехме завод на "Кнауф" в Донбас

Кадиров: Превзехме завод на "Кнауф" в Донбас

Нови атаки на руските агресори

Руските сили разполагат по-малко професионални окупационни сили и увеличават натиска върху украинското население в окупираните райони.

Това се посочва в дневния доклад за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Възможно е руските войски все по-често да използват зле обучени части, като например такива, съставени от затворници, за да контролират населението във временно окупираните региони на Украйна.

Северна Корея предлага на Русия 100 000 доброволци срещу Украйна

Северна Корея предлага на Русия 100 000 доброволци срещу Украйна

Руски военен експерт: Москва не трябва да се стеснява да приеме ръката, протегната от Ким Чен-ун