В ежедневния доклад на британското разузнаване се коментират последните развития в Украйна, цитирани от руската служба на Би Би Си.

В Донбас руски войски и формирования на проруската самопровъзгласила се ЛНР твърдят, че са навлезли в предградията на град Северск. Това не е потвърдено, но руските сили бавно напредват на запад след обстрел и пробни атаки срещу Северск откъм Лисичанск. Целта е да се отвори проход към Славянск и Краматорск. Бахмут вероятно ще бъде следващата цел на руснаците, ако успеят да превземат Северск. По-рано се появиха информации от руска страна, че на украинските войски е било наредено да се изтеглят от града, но тази информация няма независимо потвърждение.

След като руските войски бяха принудени да напуснат стратегически разположения Змийски остров в Черно море на 30 юни 2022 г., Русия отрича той отново да се намира под украински контрол. На 13 юли 2022 г. обаче два руски изтребителя Су-27 не успяха да ударят острова. Това още веднъж доказва неефективността на руската авиация в тактическа война.

Повече от 2,5 милиона души са били отведени от Украйна в Русия от началото на инвазията. Русия е обвинена в насилствено депортиране на украинци, в много случаи те са брутално третирани в руски филтрационни лагери, според британското разунаване.

Руската армия напредва към Славянск в Донецка област и се опитва да настъпи към Бахмут, както и да се прегрупира за настъпление към Северск, съобщи украинският Генерален щаб в традиционната си сутрешна сводка за 142-ия ден от войната.

В Харковско направление руските военни се опитват да задържат окупираните райони и да попречат на настъплението на украинските войски към държавната граница.

Обстрел по Николаев - ракети удрят два университета

Обстрел по Николаев - ракети удрят два университета

Изстреляни са били най-малко 10 ракети