Броят на пристигащите в Германия имигранти и бежанци все още е твърде голям. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на събрание на ръководството на християндемократическата партия, предаде ТАСС.

По думите й, в последно време прииждащите търсещи спасение от военни конфликти или по-добър живот намаляват като брой хора, но все още са твърде много.  

По-рано канцлерът осъди множеството нападения от имигранти над местни жени в новогодишната нощ в Кьолн и други градове в страната и обеща мерки. Самата тя бе подложена на все по-сериозен натиск заради политиката на "Добре дошли" към мигрантите, която нейните противници свързаха с шокиращия изблик на очевидно координирани сексуални посегателства 

Тя също така настоя, че трябва да бъдат положени всички усилия за запазване на Шенгенското пространство за свободно движение в Европейския съюз, но допълни, че това зависи от общия европейски отговор на бежанската криза

По данни на вътрешното министерство, над 1 млн. души са били регистрирани в страната за миналата година. От тях около 430 000 са сирийци, следвани от 154 000 афганистанци и над 121 600 иракчани. 

Следват ги албанци и косовари. Гражданите от балканските страни обаче имат по-малък шанс да получат убежище.