Бруней пише писмо до Европейския парламент, че защитава решението си да прилага убийство с камъни за хомосексуален секс, твърдейки, че присъдите ще бъдат редки, тъй като за свидетели се изискват двама мъже с "висок морал и благочестие", съобщава "Гардиън".

В писмото, изпратено до членовете на ЕП, мисията на кралството в ЕС призова за "толерантност, уважение и разбиране" по отношение на желанието на страната да запази традиционните си ценности и "семейната линия".

Новият наказателен кодекс, който също предвижда ампутация за крадци и бой на хора, носещи дрехи, свързани с противоположния пол, бе въведен на 3 април, въпреки международното осъждане. В писмото, кралството твърди, че това осъждане се дължи на погрешно схващане, което иска да изясни.

"Криминализирането на прелюбодейството и содомията е да се запази неприкосновеността на семейната линия и брака на отделни мюсюлмани, особено на жените", се казва в него.

Султанът на Бруней призова за засилване на шариата

Султанът на Бруней призова за засилване на шариата

Дори мюсюлмански учени не са съгласни с някои от строгите закони

"Наказателните присъди "хад" (замерване с камъни до смърт и ампутация), се налагат за престъпления като кражба, грабеж, прелюбодеяние и содомия и имат изключително висок праг на доказване, изискващ не по-малко от двама или четирима мъже с висок морал и благочестие като свидетели и се изключва всякаква форма на косвени доказателства", пише в писмото.

Бруней, британска колония до 1984 г. обяснява, че това е "съчетано с много висок стандарт на доказване на "тоест без никакво съмнение" за всички аспекти, което е много повече от стандарта в обичайното право гласящ "извън разумното съмнение".

Такова е изискването и за "стандартите на благочестие за мъжете свидетели", като кралството пише, че е изключително трудно да се намерят такива, доколкото присъдите с "хад" могат да се основават единствено на признания на извършителя, а и признанията могат да бъдат оттеглени, допълва писмото.

Що се отнася до боя-бичуването, ако това се смята от съдилища с шариат за подходящо наказание, то кралството обяснява, че това ще бъде извършвано само само от лица от същия пол като осъдените.

ООН осъди варварските закони в Бруней

ООН осъди варварските закони в Бруней

За последно държавата извърши екзекуция през 1957 г.

"Нарушителят трябва да е облечен, бичуването трябва да е с умерена сила, без да се вдига ръка над главата, да не води до разкъсване на кожата, нито до счупване на кости и не трябва да се нанася върху лицето, главата, стомаха, гърдите или чувствителните части", допълва писмото.

Писмото е изпратено преди гласуване в ЕП, в което евродепутатите подкрепиха резолюция с демонстрация на ръце, които категорично осъждат "влизането в сила на ретроградния наказателен кодекс на шариата".

ЕП също така призовава ЕС да разгледа замразяване на активите, забрани за издаване на визи и вкарването в черен списък на девет хотела, собственост на Брунейската агенция за инвестиции, включително "Дорчестър" в Лондон, хотел "Бевърли хилс" и хотел "Бел-Ер" в Лос Анджелис.

Султанът на Бруней, Хасанал Болкия, е един от най-богатите лидери в света с лично богатство от около 20 милиарда долара. Той управлява от 1967 година. Великобритания, Франция, Германия и ООН са сред онези, които вече осъдиха законите в кралството.

Бруней обяснява, че новият закон по шариата е за "превенция"

Бруней обяснява, че новият закон по шариата е за "превенция"

Страхът от убийство с камъни пазил семейната линия и брака на отделни мюсюлмани, особено жените