Европейската комисия предупреди, че срокът за преговори с Лондон изтича в неделя и няма да бъде удължен, съобщават световните информационни агенции.

Брюксел е казал на Тереза Мей, че тя трябва до полунощ в неделя да излезе с работещо споразумение за Брекзит, или лидерите на Европейския съюз няма да бъдат в състояние да започнат преговори по бъдещите търговски отношения по време на срещата на върха на ЕС през следващата седмица.

Без сделка за Брекзит тази седмица

Без сделка за Брекзит тази седмица

Сделка между Великобритания и Европейския съюз

От Европейската комисия подчертаха, че съобщенията, че Жан-Клод Юнкер е готов да удължи преговорния процес до следващата седмица били "некоректни".

Говорейки пред журналисти в Брюксел, говорител на ЕК настоя, че напредъкът трябва да бъде постигнат "тази седмица, в тази сграда", или няма да има достатъчно време, за да се сключи споразумение.

В понеделник Тереза Мей беше в Брюксел, като се беше настроила за сключване на проектоспоразумение с лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС, но то беше "торпилирано" в последния момент от нейните коалиционни партньори от северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP).

В Северна Ирландия се "зъбят" на Дъблин за Брекзит

В Северна Ирландия се "зъбят" на Дъблин за Брекзит

Излага на опасност отдавнашни добри англо-ирландски отношения

Вчера високопоставен представител на Брюксел заяви пред журналисти, че Юнкер е готов да изостави всичките си планове, включително онези за началото на следващата седмица, за да се срещне с Тереза Мей и да сключат сделката.

Но днес говорителят на Европейската комисия опроверга тази информация, изтъквайки на пресконференция в Брюксел: "Ние тук в комисията все още обсъждаме с Лондон и всички страни членки на ЕС, особено с Дъблин. Засега няма решение. Ние сме готови да приемем министър-председателя Тереза Мей във всеки момент, когато те са готови. Това трябва да се случи тази седмица, в тази сграда. Ние работим през цялата седмица, 24 часа в денонощието, като нашата работна седмица включва и неделя".

Няма споразумение за Брекзит
Обновена

Няма споразумение за Брекзит

Преговорите продължават