Водени от конник, облечен в гръцкото знаме, около 1200 гимназисти шестваха по улиците на северния гръцки град Солун, за да протестират срещу опитите на правителството да сложи край на продължаващия от десетилетия спор със съседната Бивша югославска република Македония (БЮРМ), съобщава "Асошиейтед прес".

Протестиращите са развявали гръцки знамена, крещели са лозунги и са носили плакати срещу БЮРМ, както и срещу други две съседки на Гърция - Албания и Турция, на фона на нарастващите опасения за инфилтрирането в училищата на националисти и крайната десница.

Македония и Гърция с напредък в преговорите за ревизиране на учебниците

Македония и Гърция с напредък в преговорите за ревизиране на учебниците

Част от усилията за прекратяване на враждебността между двете страни

Протестното шествие е приключило мирно, но около 100 демонстранти малко след това са хвърляли камъни по полицията, която е отвърнала със сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Петима протестиращи са били арестувани.

Протестите, главно срещу държавната образователна политика, провеждани от лявоориентирани ученици, са често срещани в Гърция, където всички политически партии насърчават тийнейджърите да бъдат политизирани и политически активни.

Отново директни полети между Гърция и Македония след над 10 г. прекъсване

Отново директни полети между Гърция и Македония след над 10 г. прекъсване

Отношенията продължават да се затоплят

Но днешната демонстрация, предшествана от дни на безредици в средни училища в северната част на страната заради отношенията с БЮРМ, предизвика притеснения, че крайната десница, подкрепата към която се увеличи по време на финансовата криза в Гърция, печели влияние сред тийнейджърите.

Тази седмица министърът на образованието Костас Гавроглу обвини вдъхновената от нацизма партия "Златна зора", която е четвъртата по големина в парламента, в "опит да инжектира (нейната) националистическа отрова в учениците".

Партията категорично подкрепи училищните протести, като много протестиращи използват лозунги на "Златна зора". Никой не е участвал открито в организирането на размириците, които се разпространяват чрез социалните мрежи.

Проф. Иван Илчев: Учебниците в Македония създават антибългарски настроения

Проф. Иван Илчев: Учебниците в Македония създават антибългарски настроения

Българската държава също има вина за това

Властите уточниха, че тийнейджърите са затворили 210 от общо 604 гимназии в Солун и съседните райони, някои от тях в продължение на няколко дни, противопоставяйки се на споразумението за нормализиране на отношенията на Гърция с БЮРМ.

Съгласно споразумението БЮРМ ще се преименува на "Северна Македония", а в замяна Гърция ще спре да блокира нейната кандидатура за членство в НАТО и Европейския съюз.

Атина твърди, че сегашното име на Македония предполага териториални претенции към гръцка територия - Солун е столицата на гръцката област Македония.

НАТО, ЕС и САЩ приветстват Македония с ключовата крачка по пътя към Запада

НАТО, ЕС и САЩ приветстват Македония с ключовата крачка по пътя към Запада

Всички определят решението като историческо