"Съжалявам, че американските части в Ирак вместо да намаляват, се увеличават", призна президентът Джордж Буш по време на пресконференция в Белия дом.

Той уточни, цитиран от АП, че увеличаването се налага заради зачестилите в последно време кървави атентати.

„Ние всички искаме войниците ни да се върнат у дома. Искаме това да стане възможно най-скоро," добави президентът на САЩ.

Той обаче цитира генерал Джордж Кейси, командващ американската армия в Ирак, според когото в азиатската страна са необходими още подкрепления, за да може иракчаните да постигнат целите си.

"Ето заради това аз ще продължа да водя войната. Аз слушам генералите," подчерта Буш.

Той обаче отбеляза, че вероятно това негово решение не е политически целесъобразно. „Решения за това как да се спечели една война, не могат да се взимат на база политика," призна Буш.

Освен това президентът обеща да работи заедно с несъгласните членове на Конгреса по отношение на това как да бъдат третирани задържаните в затворите на ЦРУ.

По думите на президента, в страната му активно се работи за намирането на алтернатива на идеологията на омразата, но това не означава, че САЩ не трябва да разполагат с разузнавачи и с инструменти, с които да защитят страната си.

Врагът иска да ни нападне отново", предупреди Буш.

Припомняме, че вчера комисия на Сената отхвърли с 15 на 9 гласа законопроекти, предвиждащи по-твърди методи на разпит.
Вместо тях бе приет закон, предложен от сенатор републиканец, в който са включени мерки за подобряване на правата на задържаните, за които има подозрения, че участват в подготвянето на терористични актове.