Чехия и Словакия изразиха възмущение от руски законопроект, с който участниците в нахлуването в Чехословакия през 1968 г. се признават за "ветерани от бойни действия", предаде Дойче веле.

В позиция на чешкото външно министерство се казва, че нахлуването представлява нарушение на международното право. Агресията на съветските войски е осъдена, както от тогавашните лидери на Чехословакия, така и от мнозинството граждани.

От своя страна премиерът на Словакия Петер Пелегрини заяви, че руският законопроект "не помага за взаимното доверие и доброто сътрудничество между народите".

Чешките и словашките власти определят предложението за признаването на агресорите за "ветерани" като опит за исторически ревизионизъм.

През 2016 г. трима депутати от руската Дума, представители на комунистическата партия, предложиха тази промяна. Тя предвижда и мерки за социална подкрепа. През януари 2018 г. законодателната инициатива беше отхвърлена от депутатите на първо четене.

На 30 май 2019 г. законопроектът беше разгледан на кръгла маса в руския парламент.

Представителите на групите на Либерал-демократическата партия и на "Справедлива Русия" за явиха ,че документът трябва да бъде приет колкото може по-скоро.