Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е започнала да се налага отново в Близкия изток и продължава да търси възможности за нанасяне на удари на Запад. Това обявиха от ООН, цитирани от "Гардиън".

Доклад на Съвета за сигурност на ООН, написан въз основа на неотдавнашна разузнавателна информация от държавите членки, описва как групировката осъществява все по-дръзки нападения в Ирак и Сирия, като призовават и планират бягството на своите бойци от арестите и експлоатират слабостите на местните сили за сигурност.

Асад обвинява: САЩ използваха ДАЕШ като военно средство

Асад обвинява: САЩ използваха ДАЕШ като военно средство

Обвини някои кюрдски групировки в сепаратизъм

Докладът представя организация, която е претърпяла значителни поражения, но е крепка, добре финансирана и все още представлява значителна местна и международна заплаха.

Въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ДАЕШ е "до голяма степен разгромена", твърдението е многократно поставяно под въпрос от анализатори, приближени и някои високопоставени американски официални лица. Доклад на Пентагона през август предупреди за съживяване на терористите, преди убийството от американски специални части на Абу Бакр ал Багдади, самообявилия се халиф и бивш главатар на ДАЕШ, през октомври.

Новият главатар на ДАЕШ се смята, че е Амир Мохамед Абдул Рамхан ал Маули ал Салби, който е известен също като Абу Ибрахим ал Хашими ал Курейши. Той е един основателите на групировката и ръководеше поробването на иракското малцинство язиди и контролираше операциите по целия свят.

В доклада на ООН се казва, че общата стратегическа насоченост на ДАЕШ едва ли ще се промени, но туркменският етнос на новия главатар показва, че той може да е само временен избор, докато групировката не намери по-легитимен "емир", потенциално пряк потомък от племето Курайш Хашемит, който би могъл да наложи пълната подкрепа на по-отдалечени "провинции" или филиали на групировката.

САЩ пришпорват страните от коалицията срещу ДАЕШ да си прибират задържаните терористи

САЩ пришпорват страните от коалицията срещу ДАЕШ да си прибират задържаните терористи

И да увеличат финансирането за възстановяване на инфраструктурата в Сирия и Ирак

Едно от предизвикателствата пред ДАЕШ ще бъде събирането на поддръжници зад новия главатар, ако загрижеността за сигурността пречи на всяка пряка комуникация.

На джихадистите не им липсват средства, се посочва в доклада на ООН. В Ирак те продължават да финансират операциите си, инвестирайки в законни бизнес и търговски дейности, а в Сирия са възобновили грабежите си посред бял ден. Подобни опити събират достатъчно ресурси за покриване на текущите разходи и позволяват да се изплащат пенсии на вдовици или сираци на загинали терористи.

Проблемът с чуждестранните бойци остава остър, отбелязва ООН, като между половината и две трети от над 40 000 души, които се присъединиха към "халифата" от чужбина, са все още живи.

Съществуват сериозни опасения относно центровете за задържане и лагерите в Сирия, създадени за настаняване на членове на групировката и техните семейства, които избягаха от последните контролирани от тях територии. В лагера Ал-Хол, контролиран от силите на сирийските кюрди, живеят над 70 000 души в ужасни условия.

Сомалийският клон на ДАЕШ с обет за вярност към новия лидер

Сомалийският клон на ДАЕШ с обет за вярност към новия лидер

Снимките са придружени с текст, че се вричат във вярност към Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши