Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова страните членки на коалицията, която се сражава срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), да връщат в страните си задържаните джихадисти и да увеличат финансирането си, за да помогнат за възстановяването на инфраструктурата на Ирак и Сирия, части от която беше тежко повредена от конфликта, съобщава "Ройтерс".

Босна си прибира гражданите, били се за ДАЕШ в Сирия

Босна си прибира гражданите, били се за ДАЕШ в Сирия

Очакват ги до 10 години затвор в балканската страна

"Членовете на коалицията трябва да върнат хиляди арестувани чуждестранни бойци и да наложат отговорност за извършените от тях зверства", настоя Помпео при откриването на среща на външните министри на страните членки на коалицията срещу ДАЕШ.

ДАЕШ загуби почти цялата си територия в Ирак и Сирия. Бившият им главатар Абу Бакр ал Багдади беше убит при спецоперация на САЩ през миналия месец, но терористичната групировка остава заплаха за сигурността в Сирия и другаде.

Около 10 000 арестанти от ДАЕШ и десетки хиляди членове на техните семейства остават в лагери и затвори в Североизточна Сирия, охранявани от сирийските кюрди, които поне доскоро бяха съюзници на САЩ. Вашингтон притискаше европейските държави да си върнат обратно гражданите, но досега те не бяха склонни да го направят.

Холандия трябва да връща деца на майки от ДАЕШ

Холандия трябва да връща деца на майки от ДАЕШ

Самите майки не е необходимо да бъдат приети обратно в Холандия

Помпео също така поиска членовете на коалицията да помогнат да се запълни празнината във финансирането за възстановяване на основни услуги и критичната инфраструктура в Ирак, за да се улесни завръщането на милиони разселени иракчани. Той добави, че подобна помощ ще е необходима и в Североизточна Сирия.

Той каза също така, че имало нарастващи опасения за заплахата от ДАЕШ извън Ирак и Сирия, като изтъкна, че коалицията трябва да се съсредоточи върху Западна Африка и Сахел.

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Анкара е депортирала американски екстремист и скоро ще депортира седем германци