Датският премиер Мете Фредериксен заяви, че нейната страна ще предостави още четири самолета на НАТО, след "положителни" разговори с президента на САЩ Тръмп на срещата на върха на алианса в Лондон, съобщава "Ройтерс".

"Що се отнася до НАТО, има желание за допълнителен принос на Дания с капацитет от самолети и ние казахме "да", за да се съобразим с това", обяснява Фредериксен.

Столтенберг: НАТО вече ще възпира и Китай, както СССР и Русия

Столтенберг: НАТО вече ще възпира и Китай, както СССР и Русия

Китай може да удари Европа с ракети, НАТО трябва де е в Арктика и с войски в чужбина

Самолетите ще бъдат добавени към силите на НАТО през 2020 и 2021 г., допълва тя, без да уточнява типа самолети.

Фредериксен също заяви, че не усеща конфликт между САЩ и Дания за Гренландия, след като през август тя отхвърли идеята на Тръмп да купи острова.

Тя каза, че Дания, Гренландия и Фарьорските острови работят за установяване на по-голямо стратегическо сътрудничество в Арктическия регион, заедно със САЩ, в област, където тя заяви, че е необходим по-силен фокус върху сигурността.

Дания скочи срещу геополитическите игри на САЩ-Русия-Китай в Арктика

Дания скочи срещу геополитическите игри на САЩ-Русия-Китай в Арктика

Русия по-конкретно засилва военните си способности там

"Има голямо съперничество на сили, което започваме да виждаме в Арктика. Също така наблюдаваме засилено руско присъствие с подводници и тук също се нуждаем от по-тясно сътрудничество", каза тя.

В интервю за датския всекидневник Berlingske, публикувано преди срещата на върха във вторник, Фредериксен предложи да се увеличи наблюдението на Арктическо море и въздушно пространство с радари и сателити в отговор на засилената руска активност там.

Русия иска партньорство и мир в Арктика

Русия иска партньорство и мир в Арктика

Взаимноизгодно сътрудничество, военна сдържаност и отказ от провокативни действия