Засилването на геополитическото съперничество в Арктика между САЩ, Китай и Русия увеличава напрежението в региона. Това обявиха от военно разузнаване на Дания, цитирани от "Ройтерс".

Споровете в Арктика във връзка с глобалното затопляне и достъпа до полезни изкопаеми избухнаха в началото на май, когато държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Русия в агресивно поведение в полярния регион и настоя, че действията на Китай трябва да се наблюдават изкъсо.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията между САЩ и Турция няма да се отразят на операциите в Инджирлик

"Игра на голяма сила се оформя между Русия, САЩ и Китай, което увеличава напрежението в арктическия регион", изтъкват от датското разузнаване в годишния си доклад за оценка на риска.

Дания постави за приоритет запазването на Арктика като зона на международно сътрудничество и решаването на всякакви потенциални проблеми чрез политически преговори между страните с арктическа територия. Гренландия, огромен остров в северната част на Атлантическия океан и в Северния ледовит океан, е самоуправляваща се част от Дания.

Но целта на Дания стана по-трудна за постигане, след като Русия по-специално засилва военните си способности там, се допълва в доклада на датското разузнаване. "Това е съществена движеща сила за няколко други арктически държави, започващи да укрепват своите собствени военни способности в региона", се допълва в доклада.

САЩ противодействат на влиянието на Русия в Арктика

САЩ противодействат на влиянието на Русия в Арктика

В тази връзка САЩ възнамеряват да построят нови ледоразбивачи

Подчертава се също така, че новата стратегия на САЩ за Арктика, публикувана през юни тази година, съчетана с публични коментари от високопоставени правителствени и военни официални лица, също е допринесла за засилването на напрежението в региона.

Повишеният интерес на САЩ към Арктика стана очевиден през август, когато президентът Доналд Тръмп предложи закупуване на Гренландия от Дания, идея, която бързо беше отхвърлена от датското и регионалното правителство на Гренландия.

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Това предупреди държавният секретар на САЩ Майк Помпео