Националните икономики могат да спечелят милиарди долари, ако спрат принудителните бракове, детския труд, на обрязването на жените. При прекратяването на практиките, които вредят на здравето и правата на момичетата, местната икономика може да спечели изключително много, съобщиха от Фонда на ООН за населението (ФООНН), цитирани от световните агенции.

Според доклада, 47 700 момичета на ден се омъжват, преди да са навършили 18 години, а на три четвърти от работещите момичета не се плаща.

1 % от циганчетата, започнали 1-ви клас, стигат до 12-ти

1 % от циганчетата, започнали 1-ви клас, стигат до 12-ти

Ранното отпадане от училище обричало семействата на тези деца

Около 16 милиона момичета на възраст между 6 и 11 години никога не са стъпвали в училище. Причината много от тях да останат неграмотни са ранните бракове или принудителната работа в помощ на семействата си, уверяват в доклад на Фонда.

С по € 30 стипендии мотивираме циганчета да завършат гимназия

С по € 30 стипендии мотивираме циганчета да завършат гимназия

Един ментор получава по €500 годишно, отговаря за няколко деца

Развиващите се страни може да печелят по 21 милиарда долара годишно, ако всички 10-годишни момичета завършват средно образование. "Образованието е най-добрата инвестиция за света. Когато потенциалът на едно момиче не се развие, от това губим всички", заяви в телефонно интервю за Ройтерс изпълнителният директор на Фонда Бабатунде Осотимехин.

Докладът се публикува година след като световните лидери приеха амбициозен план от няколко глобални цели за премахване до 2030 г. на бедността и неравенството.

Неефективно изхарчени 26 млн. лева за образоване на циганчетата, установи Сметната палата

Неефективно изхарчени 26 млн. лева за образоване на циганчетата, установи Сметната палата

Дори не е ясно тези пари за циганчета ли са отишли

Една от набелязаните "Цели за устойчиво развитие" е осигуряване на равнопоставеност и възможности за развитие на жените и момичетата.

Подкрепата и помощта ни за момичетата днес ще определи как ще изглежда нашият свят. Програмата "Цели за устойчиво развитие" дава на световните лидери реална възможност да направят нещата както трябва, каза Осотимехин.

Той подчерта, че причина за неравенството между половете е недостатъчната информираност за правата на момичетата и нетърсенето на отговорност от политическите лидери.

Според Фонда за населението вероятността да завършат средно или университетско образование при момичетата е по-малка, отколкото при момчетата. Вероятността момичетата да са в по-лошо здраве и по-трудно да си намерят платена работа е по-голяма.

Родители от Добрич твърдо против раздаването на стипендии на циганчета

Родители от Добрич твърдо против раздаването на стипендии на циганчета

Подготвят жалба

Докладът препоръчва на бедните семейства да се предоставя парична помощ, за да бъдат стимулирани да пращат дъщерите си на училище възможно най-дълго, а на момичетата, навлизащи в пубертета, да се помогне да придобият основни умения за справяне в живота и сексуално образование.