Датският премиер Мете Фредериксен обяви, че подава оставка, за да се опита да състави ново правителство вече с по-широка подкрепа, съобщи АП. Това обяви след като приключиха проведените вчера предсрочни избори и стана ясно, че все пак Социалдемократите вероятно ще останат най-голямата партия в Дания, с мнозинство от 90 места. 

Това обаче стана ясно след като приключи преброяването на Гренландия и Фарьорските острови. 

Фредерикасен обяви, че ще се срещне с други партии за съставянето на ново правителство.

Тя все пак не скри радостта си, че нейната партия, част от левия блок в парламента, на тези избори е регистрирала най-доброто си предствяне от 20 години насам. 

Припомняме, че предварителните резултати не вещаеха мнозинство за нито една партия. 

Exit poll: Социалдемократите отново са най-голямата партия в Дания

Exit poll: Социалдемократите отново са най-голямата партия в Дания

Но вероятно няма да имат мнозинство за правителство

На 5 октомври Фредериксен свика предсрочни парламентарни избори на 1 ноември - седем месеца преди края на нейния мандат. Според редица политически анализатори ходът бе очакван, за да се предотврати гласуването от парламента на вот на недоверие на правителството.

Общественото одобрение за Фредериксен, която е начело на правителството на социалдемократите от юни 2019 г., намалява поради ролята ѝ в решението по време на пандемията да се унищожи цялата популация от пленени норки в Дания.

През юни комисия, назначена от датския парламент, остро разкритикува правителството на Фредериксен за решението да умъртви милиони здрави норки в разгара на пандемията от коронавирус в опит да защити населението от мутация на вируса.

Дания отива на предсрочни избори на 1 ноември

Дания отива на предсрочни избори на 1 ноември

Седем месеца преди края на мандата на правителството на Мете Фредериксен