Делегацията на "Хамас" започна интензивни преговори днес в Кайро за възможно примирие в Газа, с цел спиране на боевете и връщането в Израел на някои заложници, заяви пред Reuters Тахер Ал-Ноно, служител на Хамас и съветник на ръководителя на Хамас Исмаил Хания. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е пристигнал в столицата на Египет вчера, с цел непряка дипломация.

Тахер Ал-Ноно съобщи още, че "Хамас" разглежда предложенията на египетските и катарските посредници "с пълна сериозност и отговорност". Въпреки това той повтори искането им всяка сделка да включва изтегляне на Израел от Газа и прекратяване на войната - условия, които Израел по-рано отхвърли.

"Всяко споразумение, което може да бъде достигнато, трябва да включва нашите национални искания: пълно и окончателно прекратяване на агресията, пълно и цялостно оттегляне на окупацията от ивицата Газа, връщане на разселените по домовете им без ограничения и истинска сделка за размяна на затворници, в допълнение към реконструкцията и прекратяването на блокадата", посочи представител на "Хамас" пред Reuters.

Според източник на Reuters "този път нещата изглеждат по-добре, но дали е налице споразумение ще зависи от това дали Израел е предложил каквото е необходимо, за да се случи това."

От "Хамас" заявиха вчера, че ще дойдат в Кайро с "положителен дух", след като са проучили последното предложение за сделка. Израел е дал предварително одобрение на условията, които се смята, че включват връщането на между 20 и 33 заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници и седмично спиране на боевете.

Това ще остави около 100 заложници в Газа, някои от които според Израел са починали в плен. Според източник на Reuters връщането им може да изисква допълнителна сделка с по-широки израелски отстъпки. Въпреки това се смята, че това може да доведе до фактически, ако не и формален край на войната.

Конгресмени предупредиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа

Конгресмени предупредиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа

Те смятат, че се нарушава американския закон за получаване на американски оръжия

На този етап Израел се въздържа и няма намерение да изпрати преговарящ екип в Кайро. Израел ще изпрати делегация в Египет едва след като Хамас отговори на предложението за споразумение, съобщи в събота израелският канал Kan, като се позова на представител на правителството. Говорител на израелското правителство отказа да коментира информацията.

Израел иска да изпрати делегация в Кайро и да продължи непреки разговори с Хамас едва след като има първоначалното съгласие на ислямистката организация, цитира израелският вестник "Хаарец" високопоставен израелски служител.

Това се случва на фона очевидното натрупване на съобщения, че Катар смята да се оттегли от ролята си на посредник в преговорите. Според публикации на немски издания Катар иска изобщо да преосмисли ролята си и дори е обиден. Това включва обмисляне дали да не закрие и политическия офиса на "Хамас", кой се помещава там от 2012 г. насам по споразумение със САЩ.

По-рано в. "Вашингтон пост" съобщи, позовавайки се на източници от администрацията в Белия дом, че САЩ са призовали Катар да експулсира представители на Хамас, ако групировката отхвърли споразумението за прекратяване на огъня с Израел. На този етап обаче официални изявления няма.

Агенциите на ООН се подготвят за израелско нахлуване в Рафах

Агенциите на ООН се подготвят за израелско нахлуване в Рафах

Рафах е основна база на хуманитарната дейност на ООН

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън е трудно да се проникне в мисловните процеси в средите на "Хамас" при преговорите за прекратяване на огъня. Едно от предизвикателствата е, че лидерите на групировката, с които се контактува непряко чрез посредничеството на Катар и Египет, живеят извън Газа, в Катар, Турция или на други места. От друга страна, истинските лица, които вземат решения, са "хората, които се намират в самата ивица Газа и с които никой от нас няма пряк контакт".

Затова и Блинкън обяснява, че е предизвикателство "да разберем какво мислят те."

Държавният секретар на САЩ за пореден път заяви, че ако "Хамас" наистина е загрижен за благосъстоянието на палестинците, тогава съгласието с представеното споразумение за прекратяване на огъня би трябвало да е безсмислено.

По последни данни над 34 600 палестинци са загинали от началото на атаката на 7 октомври, като 32 са жертвите през последните 24 часа. Според здравното министерство на Газа над 77 хиляди са били ранени по време на военните действия на Израел.

Припомняме, Египет се опита да посредничи между двете страни на фона на нарастващото международно безпокойство от растящия брой на жертвите в Газа. Египет поднови натиска за съживяване на преговорите в средата на месец март.

На 18 април Катар съобщи, че "преоценява" посредничеството си между Израел и Хамас, заради опасения от подкопаване на ролята на страната.