Демократическата партия в САЩ иска да знае защо администрацията на Тръмп е позволила на началници на руските спецслужби, които попадат под ударите на санкциите на Европейския съюз и САЩ, да се срещнат през миналата седмица във Вашингтон със служители на американските спецслужби, съобщава "Асошиейтед прес".

Американският посланик в Русия заяви, че Сергей Наришкин, който е началник на руското външно разузнаване, е бил в САЩ, за да обсъжда противодействието на тероризма с американските си колеги.

Белият дом се отказа от нови санкции срещу Кремъл

Белият дом се отказа от нови санкции срещу Кремъл

САЩ удрят компании с бизнес в Русия

Наришкин е бил придружаван на срещата във Вашингтон от Александър Бортников, който е началник на Федералната служба за сигурност (ФСБ), която е наследник на страховитото КГБ, според двама американски официални представители, които не се упълномощени да разкриват информацията и са пожелали да останат анонимни.

Двамата представители на руските специални служби бяха санкционирани през 2014 г. в отговор на агресията на Русия в Източна Украйна - Наришкин от САЩ, а Бортников от Европейския съюз.

Лидерът на групата на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че времето на срещата е подозрително, защото тя е проведена дни преди администрацията на Тръмп да реши да не наложи нови санкции срещу руски политици и олигарси заради намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. в САЩ. Той оповести писмо, в което се настоява директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс да разкрие подробности за срещата до 9 февруари.

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

Те могат да бъдат ударени със санкции

По думите на Шумър, санкциите срещу Наришкин му налагат тежки финансови наказания и му забраняват да влиза в САЩ без разрешение.

Държавният департамент отказа да коментира, заявявайки, че информацията за отпуснатите визи е поверителна по закон.

От ЦРУ не са потвърдили за срещите, като са заявили само, че всички взаимодействия с чужди представители на специални служби са били проведени в съответствие с американското законодателство и при консултация със съответните отдели и агенции.