Пореден кървав уикенд в САЩ. Десетки бяха убити и ранени при въоръжени нападения в различни краища на страната, съобщиха световните информационни агенции.

В трагедия се превърна тържество за рожден ден в Колорадо Спринс, щата Колорадо. Седем души са били убити, като на място полицията след полунощ в събота е заварила шест трупа и ранен, който е починал по-късно от раните си в болницата. Предполага се, че сред тях е и стрелецът, който бил приятел на една от жертвите и познат на останалите присъстващи. Мъжът е нахлул на партито и открил огън по събралите се, след което се е самоубил. Няма пострадали деца.

Припомня се, че за щата това е най-тежкото подобно нападение от март тази година, когато стрелец уби 10 души в супермаркет в Боулдър.

Също през уикенда във Филаделфия, щата Пенсилвания, бяха простреляни най-малко 13 души, сред които тийнейджър, ранени смъртоносно в кола в неделя следобед. Една от жертвите, описана от властите на 17 или 18 години, е простреляна в главата, а медицинският персонал е констатирал смъртта на местопрестъплението. Според разследващите 19-годишен мъж е откаран по спешност в болница в изключително критично състояние с осем огнестрелни рани. Полицията съобщи също, че 18-годишен мъж е бил ранен в ръката и се очаква да се възстанови. В събота 20-годишен мъж почина малко след като е бил прострелян в главата около 20 часа. Полицията не съобщава за арести във връзка с убийствата.

Ученичка в 6 клас е нападателят в училище в Айдахо, САЩ

Ученичка в 6 клас е нападателят в училище в Айдахо, САЩ

Властите: Със съдействието на други гимназии сме провеждали учения за такива стрелби, ситуации с масови жертви и затова нашата система беше подготвена

Междувременно мъж бе задържан в неделя следобед след стрелба с полицаи в Югозападна Филаделфия. Органите на реда са се намесили, след като са го видели да нахлува в сграда. Името му не се съобщава.

Пострадал е транспортиран до Пен презвитерианския медицински център в стабилно състояние. Полицията откара 44-годишен мъж в болницата в критично състояние, след като бил намушкан в гърдите малко преди 10:45 сутринта в неделя. Разследващите са намерили оръжие на мястото на инцидента, но няма задържани.

Съобщава се и за други случаи на приети в болница ранени с нож.

Припомняме, че само преди дни момиче, за което се съобщава, че е на 11 или 12 години, стреля и рани други двама ученици и служител в училище в американския щат Айдахо.

Президентът Джо Байдън наскоро обяви първите си стъпки от встъпването в длъжност за затягане на контрола на оръжията след поредица от масови стрелби.

Той включва усилия за определяне на правила за определени оръжия, засилване на проверките на миналото и подпомагане на местното предотвратяване на насилието. Миналия месец Байдън определи нивото на насилие с оръжия в САЩ като "международен срам".