Азербайджански генерал, полковник и още петима войници са били убити днес при нови погранични сблъсъци с Армения - големия враг на страната, съобщиха местните медии, цитирани от "Франс прес".

Заместник-министърът на отбраната Карим Валиев е уточнил, че генерал-майор Полад Гашимов, полковник Илгар Мирзоев и петима войници "героично загинаха в действие" тази сутрин.

Азербайджан съобщи за военни стълкновения по границата си с Армения

Азербайджан съобщи за военни стълкновения по границата си с Армения

Има загуби от двете страни

С това общият брой на загиналите азербайджанци вече 11 души, откакто преди дни пограничните сблъсъци разгоряха отново тлеещия от десетилетия териториален конфликт между Азербайджан и Армения.

Валиев увери, че азербайджанските сили били убили 100 арменски войнициЕреван досега отричаше каквито и да е загуби на войници, но днес призна за двама убити арменски военнослужещи.

Двете бивши съветски републики са в конфликт от десетилетия заради югозападния сепаратистки регион на Азербайджан Нагорни Карабах, който беше завзет от етнически арменски сепаратисти по време на войната през 1990-те години, отнела живота на около 30 000 души.

Азербайджан удари военна позиция на Армения

Азербайджан удари военна позиция на Армения

Ново разгаряне на напрежението между двете враждуващи страни

Междувременно Русия призова Армения и Азербайджан да проявят сдържаност след кръвопролитната ескалация на пограничните сражения.

"Ние сме дълбоко притеснени относно размяната на огън на арменско-азербайджанската граница", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, като добави, че Москва призовава "двете страни да проявят сдържаност".

Мирните преговори с посредничеството на "Минската група" на дипломати от Франция, Русия и САЩ продължават след прекратяването на огъня през 1994 г.

Песков увери, че Русия била "готова да положи посреднически усилия като съпредседател на Минската група" след поредното разгаряне на конфликта.

Русия призова към сдържаност Армения и Азербайджан

Русия призова към сдържаност Армения и Азербайджан

След поредните вълнения по границата