Руският външен министър Сергей Лавров призова в понеделник Азербайджан и Армения незабавно да прекратят въоръжените сблъсъци, съобщи Министерството на външните работи, цитирано от Prensa Latina.

По време на телефонен разговор с неговите азербайджански и арменски колеги Елмар Мамедиаров и Зогреб Мнацаканян, ръководителят на руската дипломация изрази тревогата си от влошаващата се ситуация на арменско-азербайджанската граница.

В дискусията бе подчертано, че Русия ще продължи да изпълнява мисията си на посредник при контакти с Баку и Ереван, както в националното си качество, така и като част от съпредседателството на Минската група на ОССЕ, отбеляза външното министерство.

Москва също така посочи важността на всички членове на групата в Минск да поемат отговорен подход при оценката на настоящата ситуация и да избягват изявления и действия, които могат да доведат до по-нататъшно увеличаване на напрежението.

Припомняме, че военните на Азербайджан нанесоха удар по опорен пункт на Армения, като обстановката на границата между двете страни остава напрегната, съобщиха от азербайджанското министерство на отбраната, цитирани от руските медии.

Азербайджан удари военна позиция на Армения

Азербайджан удари военна позиция на Армения

Ново разгаряне на напрежението между двете враждуващи страни

По-рано в Ереван заявиха, че Азербайджан е възобновил обстрела на арменски позиции тази сутрин. Военният министър на Армения е наредил на личния състав да бъде сдържан.

Между Ереван и Баку съществува конфликт за статута на областта Нагорни Карабах, която през февруари 1988 г. обяви излизането си от състава на Азербайджанската съветска република.

Азербайджан загуби контрол над автономния регион и седем прилежащи към него района по време на въоръжената конфронтация с Армения в периода 1992-1994 г. Преговорите за мирно уреждане на конфликта се водят от 1992 г. в рамките на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели - Русия, САЩ и Франция.

Ново изостряне на напрежението започна вчера на границата на Товузския район в Азербайджан с областта Тавуш в Армения. Азербайджанското министерство на отбраната уточни, че е имало обстрел на позициите му от арменските военни. Според Баку трима азербайджански войници са загинали вчера, арменците също са претърпели загуби.

В същото време от Министерството на отбраната на Армения заявиха, че азербайджанските военни са се опитали с подкрепата на артилерия да превземат арменски опорен пунктт. Според Ереван Азербайджан е претърпял загуби, а Армения - не.

Арменският премиер Никол Пашинян настоя по време на заседание на правителството, че азербайджанските "провокации няма да останат без отговор".

Арменският министър на отбраната Давид Тоноян предупреди, че Ереван "ще отговори на действията на Азербайджан, включително чрез заемане на изгодни позиции" на тяхна територия.

Той каза, че арменските сили "не обстрелват цивилни цели в Азербайджан и удрят само инженерна инфраструктура и технически съоръжения на азербайджанските въоръжени сили".

Азербайджан съобщи за военни стълкновения по границата си с Армения

Азербайджан съобщи за военни стълкновения по границата си с Армения

Има загуби от двете страни

Външният министър на Армения Зохраб Мнацаканян е обсъдил кризата по телефона с ръководителя на Организацията на Договора за колективна безопасност (ОДКБ), оглавяван от Русия военен блок.

Имайки предвид военния съюз, от канцеларията на азербайджанския президент Илхам Алиев заявиха вчера, че "военната авантюра" на Армения има за цел да привлече ОДКБ в сраженията.

Министерството на външните работи на Турция излезе с декларация, подкрепяща тюркоезичния си съюзник Баку.

"Турция ще продължи с целия си капацитет да подкрепя Азербайджан в борбата му да защитава своята териториална цялост", подчертаха от турското външно ведомство.