За мен е чест да приветствам министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна.

Благодарен за решението на България да ни предостави помощ за сигурността. 

Очакваме с нетърпение по-нататъшното развитие на сътрудничество в областта на отбраната. 

Това написа в "Туитър" Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна. 

Вчера и в съобщение на териториалната отбрана във фейсбук се посочваше, че те вече са оборудвани с български гранатомети. Този вид оръжия са предназанечи за унищожаване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бранирани машини.

В публикацията се посочва, че противотанковите оръжия са били оборудвани със специални оптични системи, както и с български снаряди и експлозиви, които също са били доставени.

От съобщението обаче не се разбира дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от Народното събрание преди дни, или са частни доставки.

Указът, с който се финализира решението на Народното събрание да предоставим военна помощ на Украйна, още не е публикуван. След като депутатите го гласуваха на второ четене, БСП обяви, че официално е поискала вето на президента и той да оспори решението в Конституционния съд. Не стана ясно защо самата БСП не внесе жалба в КС за това.

От българското министерство на отбраната не са съобщавали за предстоящата визита на Стоянов, нито каква ще бъде преграмата на посещението му в Украйна.

Припомняме, че украинският външен министър Дмитро Кулеба вече благодари на страната ни за "историческото гласуване за предоставянето на първия пакет военна помощ". 

От британската медия отбелязват, че българският парламент одобри изпращането за първи път на военна помощ за Украйна от началото на войната, като се уточнява, че България беше една от малкото европейски страни, които не участваха в усилията на международната общност да окаже военна помощ на Киев.

Пълният списък на това, което ще бъде предадено на Киев, е класифициран, но от София казват, че това са предимно леко въоръжение и боеприпаси. В транша не са включени зенитно-ракетни системи и изтребители, от които Киев се нуждае най-много.

През август България сключи сделка за износ на оръжия на стойност над 500 милиона долара: по-голямата част от произведените оръжия ще отидат за Полша, един от ключовите разпределителни центрове на военна помощ за Украйна.

Депутатите одобриха списъка с военна помощ за Украйна

Депутатите одобриха списъка с военна помощ за Украйна

След цирк, който спретнаха БСП в пленарна зала