Парламентарна комисия в гръцкия парламент одобри назначаването на дипломата Темистоклис Демирис за ръководител на разузнавателната служба на страната (EYP).

Рокадата във ведомството става заради скандала с подслушването на лидера на опозиционната партия ПАСОК Никос Андрулакис, уточнява "Та Неа".

70-годишният Демирис, главен секретар на гръцкото външно министерство, е бил посланик в Италия, Кипър и Европейския съюз.

Назначението му беше одобрено от 19-членната парламентарна комисия по институции и прозрачност след изслушване при закрити врата, се казва в изявление на председателя на парламента.

Опит за подслушване на лидера на опозицията в Гърция

Опит за подслушване на лидера на опозицията в Гърция

Прокуратурата ще разследва инцидента

Управляващата партия "Нова демокрация" има 10 членове в комисията. Членовете от опозицията не подкрепиха назначението на Темистоклис Демирис на ключовия пост.

Демирис ще заеме мястото на Панайотис Кондолеон, който подаде оставка по-рано този месец заради скандала с подслушването на телефонни разговори.

Контолеон подаде оставка, след като стана ясно, че службата е подслушвала телефона на Никос Андрулакис, лидер на социалистическата партия ПАСОК, третата по големина в страната.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис, чиято партия е изправена пред избори през следващата година, заяви по-рано този месец, че не е знаел, че телефонът на Андрулакис е бил подслушван.