"В първата вълна въоръжените сили на Украйна ще получат от 120 до 140 единици модерни танкове западни модели. Това са "Леопард 2", "Чалънджър 2", M1 "Ейбрамс". И ние разчитаме на "Леклерк" (фенски основни танкове), каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

По думите му т. нар. танкова коалиция от държави вече има 12 участници, но все още е рано да се назоват всички страни от коалицията и техния практически принос.

"Много от тях все още трябва да вземат официални решения в съответствие с вътрешните си процедури", каза министърът.

Припомняме, че доставките на основните бойни западни танкове в Украйна останаха интрига до последния момент. Но на 25 януари германското правителство и президентът на САЩ Джо Байдън официално обявиха това, припомня Руската служба на Би Би Си.

Германия дълго време не можеше да реши да достави на Украйна своите танкове "Леопард". Смята се, че това се дължи преди всичко на опасенията, че това ще я превърне в де факто участник във военния конфликт. И това се отнася не само за доставката на самото оборудване от Германия, но и за официалното разрешение за реекспорт на германски танкове от други страни - без това те не биха могли да се осъществят.

Решението на този труден политически въпрос беше обещанието за доставка на танкове от Великобритания и САЩ - след това Германия вече не остана сама в този вид помощ.

В резултат на това, докато Европа и САЩ убеждаваха Германия да разреши прехвърлянето на "Леопард"-ите, Украйна освен с тях се сдоби и с британските "Чалънджър 2", и с американските "Ейбрамс" . Привържениците на Украйна дори шеговито благодариха на германския канцлер Олаф Шолц в социалните мрежи за неговата непримиримост.

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Подробен технически анализ