Управляващата партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан запазва преднината си пред опозиционния съюз с наближаването на парламентарните избори на 3 април. Това сочат резултатите от последните проучвания на общественото мнение, съобщава "Ройтерс".

Изследване на агенция "Медиан", проведено в края на март, измерва подкрепа за националистическата "Фидес" от 40% спрямо 39% от проучването в края на февруари.

Шестпартийният опозиционен алианс пък разполага с одобрението на 32% от анкетираните, като около 20% от избирателите все още не са решили за кого да гласуват.

В отделно проучване на института "Завеч рисърч", проведено между 21 и 27 март и публикувано вчера, "Фидес" събира 39% подкрепа, а опозиционният алианс - 36%, като 50% от твърдо решилите да гласуват подкрепят партията на Орбан, докато 46% са за опозицията.

Умерената позиция на Орбан за Русия разклаща позициите му във "Фидес"

Умерената позиция на Орбан за Русия разклаща позициите му във "Фидес"

Малко преди изборите през април, на които Орбан ще се бори за нов мандат

Орбан се изправя срещу обединена опозиция за първи път, след като встъпи в длъжност като премиер след изборите през 2010 г. Неговият съперник за поста министър-председател е независимият Петер Марки-Зай, който в момента е кмет на Ходмезовашархей, град в Южна Унгария.

"Медиан" посочва, че сред привържениците на "Фидес" 37% смятат, че инвазията на Русия в Украйна е неоправдана, докато 43% са на обратното мнение. Сред всички анкетирани съответните проценти са 55% срещу 28%.

Въпреки че Орбан осъди нападението на Русия, той избегна да разкритикува лично президента Владимир Путин.

Той също така отказа да разреши доставката на оръжия за Украйна през Унгария и се обяви категорично против санкциите срещу руската енергия, заявявайки, че това ще разруши националната икономика, разчитаща на руски газ и петрол.

Ключовите за Виктор Орбан избори ще бъдат през април

Ключовите за Виктор Орбан избори ще бъдат през април

Срещу неговата "Фидес" се изправя обединена опозиция