Руските власти не планират да въведат задължителна идентификация за достъп до интернет на потребителите. Темата е повдигната от Максут Шадаев, Министерството на цифровата икономика, на форума на "Казуси и опит на ИТ лидери". Макар и под формата на отрицание, това не веднъж е бил пътят на утвърждаването на регулации и норми в Руската федерация.

"Разбира се, не се обсъжда достъп по паспорт. Тук мога да гарантирам: всичко ще си остане както досега", уверява Шадаев, цитиран от "Интерфакс". Такива въпроси обаче са били задавани.

Въпросът за задължителната идентификация на интернет потребителите се повдига в Русия не за първи път. През 2019 г. такова предложение беше направено от Асоциацията на предприемачите за развитие на бизнес патриотизма "Аванти". Тогава Кремъл заяви, че това ще доведе до цензура и нарушаване на правата на човека. Според властите обаче регулацията е необходима, а външният министър Сергей Лавров не веднъж е заявявал, че в противен случай "светът рискува да изпадне в състояние на киберархия".

Шадаев отбелязва, че Русия работи по система за блокиране на ресурсите, достъпът до които е ограничен със закон, като за това отговаря Роскомнадзор. Според министъра страната не възнамерява да се откъсне от глобалния интернет, но е необходимо да се отчитат рисковете отвън. 

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет

Русия продължава упорито да се опитва да бъде самодостатъчна

Андрей Свинцов, заместник-председател на комисията по информационна политика, информационни технологии и комуникации в руската Дума, заяви в началото на юни в ефира на радиостанция "Говори Москва", че съответните ведомства и ИТ експерти обсъждат проект за "защитен интернет", до който ще имат достъп само регистрирани потребители. В "защитения интернет" ще бъдат достъпни само услуги, чиито собственици отговарят на всички законови изисквания. Потребителите ще трябва да се регистрират с паспорт и да получат идентификатор. "Ще бъде предписан определен код, чрез който разузнавателните служби винаги ще могат да открият лицето, което притежава този акаунт", каза той.

РБК припомня заявката на Свинцов, че пилотният проект със съответното законодателство се очаква да бъде готов до края на годината.

Русия официално спря Facebook и Instagram

Русия официално спря Facebook и Instagram

Решението бе обявено на 21 март

Александър Хинщайн, председател на комисията, обаче заяви тогава, че не знае нищо за подобни инициативи. Според него обаче идентификацията в интернет е "въпрос на удобство, а не на принуда" и достъпът до мрежата с паспорт едва ли ще бъде възможен в близко бъдеще. Депутатът изтъква, че в Русия вече има закони в тази област и интернет "отдавна не е зона на анархия и всепозволеност".

Припомняме, че Русия прие в края на 2019 г. законодателство, известно като закон за "суверенния интернет", което се стреми да предпази страната от това да бъде отрязана от чужда инфраструктура, в отговор, както Русия го нарече, на "агресивния характер" на националната стратегия за киберсигурност на САЩ.

През лятото на 2021 г. бе обявено и че са проведени тестовете, включващи всички големи руски телекомуникационни компании, които са били успешни според отчетените резултати. По нареждане на руския президент в Русия беше създадена отделна мрежа - рунет, а за тези, които "бламират" рунета, се предвиждат сериозни глоби. Още преди това, през 2015 г., беше въведено законодателство, което задължава глобалните интернет компании, работещи в Русия, да събират и съхраняват личните данни на руснаците на сървъри в страната.

Христо Грозев: Русия ще забави скоростта на чуждестранния интернет

Христо Грозев: Русия ще забави скоростта на чуждестранния интернет

Готви се система за акредитация на хостинг-провайдърите…