Възможно е Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) да изключи ДПС от редиците си заради вътрешнопартийни раздори. Това заяви пред БНР Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен.

По думите му случващото се в ДПС е много сериозно. Той поясни, че ако има решение за изключване, то трябва да бъде взето от Съвета на Алианса. Дидрик де Шетцен посочи, че това не предполага изключване от либералната политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент, тъй като там правилата са различни.

Междувременно няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до АЛДЕ, в което настояват за мониторинг върху Делян Пеевски. Те изтъкват, че същият е санкциониран по Закона "Магнитски".

Писмото е подписано от присъдружните партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те изтъкват необходимостта да не се повтарят повече случаи като този с Партията на недоволните граждани на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която премина от редиците на либералната група "Обнови Европа" в крайнодясната "Патриоти за Европа".

Припомняме, че в началото на месеца депутатът Рамадан Аталай обяви, че има разрив между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Аталай бе изключен от парламентарната група на ДПС. Разцеплението в редиците на партията стана очевидно и от гласуването за проектокабинета на Росен Желязков. 14 народни представители от ДПС гласуваха "Против".

Другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров подчерта, че партията не може да се управлява еднолично. Ден по-късно Джейхан Ибрямов също бе изключен от парламентарната група. Депутатът Ердуан Мехмед пък се отрече от подкрепата си за кабинета Росен Желязков.

17 депутати от ДПС излязоха с декларации, в които настояваха да има един лидер - Ахмед Доган. Почетният председател на партията се срещна с въпросните народни представители.

Делян Пеевски отбеляза, че конфликт между него и Ахмед Доган няма и не може да има. След няколко дни мълчание Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и други знакови лица от ДПС. Пеевски категорично отказа да подаде оставка.

ДПС изключи 17 депутати от парламентарната си група, включително съпредседателят Джевдет Чакъров. Малко по-късно още един народен представител от ДПС в лицето на Ахмед Вранчев също напусна парламентарната група.

Делян Пеевски: Аз не водя войни с никого

Делян Пеевски: Аз не водя войни с никого

Определени хора искат да разрушат ДПС