Тази нощ над голяма част от Украйна беше обявена въздушна тревога, предизвикана от поредната руска атака - предимно с произведени в Иран дронове "Шахед".

За първи път от близо месец е атакувана и столицата на Украйна.

Според градските власти осем дрона са били насочени към града, всички те са били засечени и свалени от силите за отбрана. По предварителни данни в резултат на нападението не е имало жертви или щети.

В сутрешната си сводка за ситуацията в страната Генералният щаб на украинските въоръжени сили се докладва, че през изминалата нощ Русия е изстреляла към Украйна общо около 10 безпилотни летателни апарата "Шакед-136". Осем от тях са били свалени.

Полтавската областна администрация съобщава, че удар с дрон е унищожил гражданска инфраструктура. На място е възникнал пожар, няма жертви.

Русия получила нова партида ирански дронове

Русия получила нова партида ирански дронове

Украйна очаква нови атаки с тях

По данни на Генералния щаб на ВСУ през последните 24 часа руснаците са нанесли общо 23 въздушни удара в Украйна.

По правило Русия използва сравнително евтини и лесно откриваеми "шахеди", за да определи местоположението на украинската ПВО, а изстрелването на безпилотни летателни апарати често е последвано от ракетен или въздушен удар. Вероятно поради тази причина генералният щаб предупреждава, че вероятността от ракетни и въздушни удари по територията на Украйна остава висока. Преди два дни Одеската областна администрация съобщи за нанесени удари с дронове.

Освен това украинският генщаб докладва за извършени 49 обстрела от реактивни системи по позициите на украинските войски и населени места. Има убити и ранени сред цивилни, разрушени и повредени частни жилищни сгради и друга цивилна инфраструктура.

Основните усилия на руската армия продължават да се съсредоточават върху офанзивата в Лиманското, Бахмутското, Авдиевското и Мариинското направления. Най-жестоките битки продължават да се водят за град Бахмут.

Украинските военни не съобщават за промени във фронтовата линия.

ISW: Русия няма обучена пехота в Украйна

ISW: Русия няма обучена пехота в Украйна

Руските военни няма да могат да нормализират командването