Азерски войник е бил убит близо до сепаратисткия регион Нагорни Карабах тази сутрин в нарушение на постигнатото примирие, съобщиха от военното министерство на Азербайджан, цитирани от „Ройтерс”.  

От Нагорни Карабах по-рано обявиха, че един от техните войници е бил убит при стрелба от Азербайджан след полунощ, приблизително по същото време, когато президентите на Армения и Азербайджан се договориха във Виена за необходимостта от спиране на огъня и мирно уреждане на конфликта в бунтовническата област.

Припомняме, президентите на Армения и Азербайджан - Серж Саркисян и Илхам Алиев, се договориха за укрепване на режима на прекратяване на огъня в Нагорни Карабах тази нощ, като в срещата участваха и съпредседателите на Минската група – външните министри на САЩ, Русия и Франция.   

На срещата бяха обсъдени пътищата за намиране на изход от напрегната ситуация в Нагорин Карабах, за която Баку и Ереван си отправяха взаимни обвинения.  

Представителите на Минската група са подчертали необходимостта от спазване на мирните споразумения от 1994 и 1995 г.

„Постигната е договореност за предприемане на стъпки за постоянен мониторинг по реализацията и прилагането на механизми за разследване на инцидентите, разширяване на възможностите на офиса на личния представител на председателя на ОССЕ и възобновяване на преговорния процес за деескалация на конфликта”, се казва в съобщения на арменската президентска администрация.