Две жени атентаторки са се взривили, като са убили най-малко 8 души в бежански лагер, в който живеят хора, прогонени от терористичната ислямистка групировка „Боко Харам” в Североизточна Нигерия, съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на член на силите за сигурност и на митнически служител.

Самоубийствените атентати са станали в сряда в град Банки, намиращ се в щата Борно, близо до границата с Камерун. При нападение през февруари в бежански лагер на вътрешно разселени хора, също в Борно, бяха убити 60 души.

Подробностите за атаката в сряда идват със закъснение, тъй като Банки е затънтено място и е до голяма степен откъснат от мобилните телефонни мрежи. Щатът Борно е мястото, където „Боко Харам” започнаха терористичната си дейност преди седем години. Ислямистката групировка иска да създаде държава, подчинена на шериата.

„Две жени атентаторки, които първоначално са били сметнати за разселени лица, се взривиха в лагера”, уточнява Халид Аджи, който е част от силите за сигурност на общността в Кондуга, който се намира на почти 100 км от Банки.

Той уточнява, че са загинали 8 души, а други 12 са били ранени.

Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Високопоставен служител в нигерийските митници, който е пожелал да остане анонимен, също е потвърдил, че са загинали 8 души, но според него 15 души са ранени.

Банки, който се намира на около 120 км от щатската столица Майдугури, беше завладян от „Боко Харам” през 2013 г., но нигерийски войски прогониха терористичната групировка извън града в началото на миналата година.

„Боко Харам” някога контролираше област с размерите на Белгия в Североизточна Нигерия, но в началото на 2014 г. те бяха изтласкани от нигерийски войски, подкрепяни от войници от съседни държави.

Ислямистите оттогава засилиха трансграничните си атаки и извършват самоубийствени атентати на пазари, автогари и места за поклонение.