Кандидатът на Републиканската партия за вицепрезидент на Щатите - Джей Ди Ванс - се опита да използва критиките на съперника си от Демократическата партия Тим Уолц в негов ущърб.

Това стана по време на негово интервю, излъчено по CNN.

Още преди да бъде избран от Камала Харис за кандидат за вицепрезидент, Тим Уолц стана особено популярен в социалните мрежи с това, че определи Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс като "странни".

По-конкретно сенаторът от Охайо - Джей Ди Ванс бе упрекнат, че е странен, защото в свое интервю, дадено през 2021 г. е заявил, че Съединените щати се управляват от бездетни дами, обсебени от котките си. От интервюто се разбира, че той има предвид Камала Харис, която всъщност има две доведени деца, и секретаря по транспорта - представител на ЛГБТ - Пийт Бутигиг, който скоро след това осинови две деца със съпруга си. Малко по-късно Ванс обяви, че коментарът му е изваден от контекста.

От своя страна в интервюто си за CNN, излъчено в неделя, Джей Ди Ванс даде пример със случая, при който на предизборния митинг във Филаделфия, на който Камала Харис официално представи Тим Уолц, кандидатът за вицепрезидент първо се ръкува със съпругата си, а после я прегърна.

"Тим Уолц демонстрира какво се нарича здраво ръкостискане в Средния запад, а после, след речта си на предизборния митинг, се опита, някак неловко, да поправи грешката си, прегръщайки съпругата си,", обясни Ванс.

Според него Камала Харис и Тим Уолц не се чувстват комфортно в собствената си кожа, защото самите те си дават сметка, че позициите им не са от полза за американците.

Според Джей Ди Ванс вместо Тим Уолц да се чуди как да наругае Тръмп, по-добре да помисли как да подобри живота на американския народ.

Сенаторът от Охайо отбеляза, че целта на републиканците по време на предизборните срещи е да сравнят политиките, отстоявани от Тръмп по време на неговия мандат, с тези на администрацията на Байдън-Харис.

Според Джей Ди Ванс е очевидно, че Камала Харис държи на политиката, водена по време на мандата й с Байдън, но в същото време през последните няколко месеца е станало ясно, че доскорошният президент очевидно не е бил способен да си върши работата.

На следващо място Ванс обвини Уолц, че е излъгал за собствената си биография.

Той разкритикува губернатора на Минесота, че е твърдял, че е носел оръжие "по време на война".

В действителност говорител на кампанията на Камала Харис обясни, че Уолц се е изказал погрешно.

Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за вицепрезидент

Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за вицепрезидент

Решението слага край на интензивните спекулации

Джей Ди Ванс обаче бе непреклонен - той обвини Уолц, че е доукрасил обстоятелствата около военната си служба с цел да извлече политическа изгода.

Уолц служи в Националната гвардия в продължение на 24 години, след което се пенсионира, за да се кандидатира за Конгреса през 2005 година. Според Джей Ди Ванс той се е пенсионирал, за да избегне изпращането си в Ирак. Ванс цитира ръководителя на Тим Уолц по онова време, който твърди, че още през есента на 2004 г. се е знаело за предстоящата мисия в Ирак.

"Той е знаел, че ще отиде в Ирак. И е решил да напусне, защото е искал да се кандидатира за Конгреса. Така че той лъже, като казва, че когато е решил да се пенсионира, не е знаел, че е щял да отиде в Ирак. Това е поредната неистина. Не критикувам избора му. Критикувам неговата нечестност, до която прибягва с цел да извлече политически дивиденти", обясни Джей Ди Ванс.