Президентът на САЩ Джо Байдън подписа бюджета на страната за фискалната 2023 г. на стойност 1,7 трилиона долара, съобщи АП.

Според президента бюджетът включва инвестиции в медицински изследвания, сигурност, медицински грижи за ветерани, достъпни жилища, средства за възстановяване след бедствия, насилие срещу жени и критична помощ за Украйна и др.

Приемането на бюджета е доказателство, че републиканците и демократите могат да работят заедно, припомни Джо Байдън.

Според закона за помощ за Украйна и страните от НАТО ще бъдат отпуснати около 45 млрд. долара. Това е повече, отколкото поиска администрацията на Байдън. В резултат на това размерът на реалната военна помощ за Киев, според бюджета, ще остане на приблизително същото ниво като през миналата година.

Байдън подписа закона за отбрана на стойност 858 млрд. долара

Байдън подписа закона за отбрана на стойност 858 млрд. долара

Включва помощ за Украйна и Тайван, увеличения на заплати и край на задължително ваксиниране

САЩ ще отпуснат 858 млрд. долара за разходи за отбрана, което е с 10% повече от тази година и с 45 млрд. долара повече от исканата от Байдън сума.

Близо 140 милиарда долара от тези средства ще бъдат отделени за модерни научни изследвания и разработки във военната сфера - безпрецедентна сума, според Републиканската партия. Financial Times съобщава, че тя ще бъде използвана за проекти за изследване и разработване на оръжия, като например хиперзвукови ракети.

Наред с другото се планира да се построят 11 нови военни кораба и да се възстанови бойната ефективност на 19 многоцелеви ударни изтребителя.

По-рано проектът за годишен бюджет в размер на 1,7 трилиона долара беше одобрен и от двете камари на Конгреса на САЩ с подкрепата на демократите и републиканците, като по този начин беше избегнат т.нар. шътдаун - спиране на работата на федералните агенции.

Байдън: Няма да изоставим сама Украйна срещу руската агресия

Байдън: Няма да изоставим сама Украйна срещу руската агресия

Зеленски благодари на САЩ за подкрепата

Бюджетът беше приет в Сената, след като бе подкрепен от 68 сенатори, от които 18 републиканци. В Камарата на представителите той бе подкрепен от 225 конгресмени.