Един от всеки пет души по света вярва, че жените са подчинени на мъжете и трябва да стоят вкъщи, както и че мъжете са по-способни на работното място и в училище. Това показват резултатите от изследване в световен мащаб, цитирано от "Ройтерс".

Почти всички 17 500 анкетирани смятат, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Трима от четирима запитани обаче казват, че жените все още изпитват социална, политическа и финансова неравнопоставеност.

"Окуражаващо е, че преобладаващото мнозинство от мъже и жени по света вярват в равните възможности..., но в същото време повечето все още вярват, че все още няма истинско равенство на правата", коментира директорът на Ipsos MORI - организацията, извършила проучването.

В 24 държави, сред които Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция, повече от половината от интервюираните са се нарекли "феминисти". Една четвърт обаче казват, че се страхуват да говорят за правата на жените.

Около половината от анкетираните в Китай, Русия и Индия казват, че мъжете превъзхождат жените и са по-добри в припечелването на пари и в получаването на образование, според проучването. Изследването е във връзка с Международния ден на жената, който се отбелязва утре.

ООН-Жени определя 24-процентната разлика в заплащането при половете като "най-голямото ограбване" на жените.

Световният икономически форум обяви в индекса си за разликата между половете за 2016 г., че мъжете и жените няма да достигнат икономическо равенство в следващите 170 години.