Чрез ново споразумение с Египет да се заобиколи ГКПП "Рафах", камиони с хуманитарна помощ влязоха в Газа от Южен Израел, но не стана ясно дали хуманитарните групи ще имат достъп до помощта поради продължаващите боеве в района, предаде АП.

След като по-рано този месец Израел превзе палестинката страна на ГКПП "Рафах", Египет отказа да отвори своята страна от граничния пункт, докато контролът върху него не бъде върнат на палестинците. Все пак Египет се съгласи временно да отклони трафика през израелския пропускателен пункт "Керем Шалом", главният товарен терминал в Газа, след разговор между президента на САЩ Джо Байдън и египетския президент Абдел Фатах Сиси.

Но този пункт е до голяма степен недостъпен поради боевете, свързани с офанзивата на Израел в близкия град Рафах. Израел твърди, че е позволил на стотици камиони да влязат, но агенциите на ООН казват, че обикновено е твърде опасно да се вземе помощта от другата страна.

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП "Рафах"

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП "Рафах"

Това е основен пропусквателен пункт за хуманитарната помощ

На 26 май египетската държавна телевизия Al-Qahera излъчи кадри, на които се твърди, че са камиони, влизащи в Газа през "Керем Шалом". Халед Зайед, ръководител на египетския Червен полумесец на Синайския полуостров, който се занимава с доставката на помощ от египетската страна на ГКПП "Рафах", каза пред АП, че 200 камиона с хуманитарна помощ и четири камиона с гориво са планирани да бъдат изпратени до "Керем Шалом".

Южна Газа се изправи пред хуманитарна криза, откакто Израел започна това, което израелските власти наричат ограничено нахлуване в Рафах на 6 май. Оттогава над 1 милион палестинци са избягали от града, като повечето вече са били разселени от други части на обсадената територия .

Северна Газа, която беше до голяма степен изолирана от израелските войски в продължение на месеци и където Световната програма за храните на ООН твърди, че има все повече недостиг на храна, все още получава помощ по два сухопътни маршрута, които Израел отвори в отговор на световното възмущение след израелските удари, които убиха седем хуманитарни работници през април.

Израел бомбардира Северна Газа

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

Камионите с хуманитарна помощ влизат в Газа и през построения от САЩ плаващ кей, но капацитетът му остава далеч под 150-те камиона на ден, на които се надяваха властите. Хуманитарните групи казват, че територията се нуждае от общо 600 камиона на ден, за да посрещне колосалните хуманитарни нужди.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не отстъпва от превземането на Рафах, защото така, по думите му, ще елиминира последните останали батальони на Хамас и ще постигне целта си за "пълна победа" над екстремистите, които наскоро са се прегрупирали в други части на Газа, където военните вече са действали.

Нетаняху е изправен пред нарастващ натиск от израелската общественост да сключи сделка с Хамас за освобождаване на останалите заложници - нещо, което Хамас отказа да направи без гаранции за край на войната и пълното изтегляне на израелските войски. Нетаняху и други израелски лидери изключиха този вариант.

"Хамас" отрича за подновени преговори с Израел

"Хамас" отрича за подновени преговори с Израел

Според появилите се съобщения, рестатът се очакваше през следващата седмица

На 25 май отново израелци протестираха в Тел Авив срещу правителството, като настояваха за връщането на заложниците. Протестиращите призоваха за оставката на Нетаняху и поискаха нови избори. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

Международният натиск също нараства, тъй като войната оставя Израел все по-изолиран на световната сцена.

Вече три европейски държави обявиха, че ще признаят държавата Палестина, а междувременно главният прокурор на Международния наказателен съд поиска заповеди за арест на Нетаняху и израелския министър на отбраната Йоав Галант, заедно с трима лидери на Хамас.

На 24 май Международният съд нареди на Израел да прекрати военната си офанзива в Рафа. Висшият съд на ООН също каза, че Израел трябва да даде на разследващите военни престъпления достъп до Газа.

Израел едва ли ще изпълни заповедите и остро осъди хода на МНС към заповеди за арест на неговите лидери. Израел твърди, че полага всички усилия да избегне нараняването на цивилни и обвинява Хамас за смъртта им, тъй като екстремистите действат в гъсто населени райони.

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Според израелските власти, те все още имат право на някои военни действия там