Европейската комисия подготви план за потенциална липса на сделка за Брекзит. Планът включва "ограничен брой действия в непредвидени случаи в приоритетни области, които биха могли да бъдат приложени", в случай че двете страни не постигнат споразумение.

Приоритетните области, за които ще са необходими действия при непредвидени обстоятелства, включват въпроси, свързани с местоживеене и визи, финансови услуги, въздушен транспорт, митници, санитарни/фитосанитарни правила, предаване на лични данни и политика в областта на климата.

Предоставя се информация за промените, които ще засегнат хората, пътуващи между Обединеното кралство и ЕС след оттеглянето на Британия от блока без  споразумение, както и законодателни предложения относно визите и енергийната ефективност.

Без визи за британците след Брекзит, предвижда ЕК

Без визи за британците след Брекзит, предвижда ЕК

Със сделка или не, Великобритания няма да е сред страните с визи за ЕС

Всички извънредни мерки ще бъдат предприети само в ограничени области, където те са необходими за защита на жизнените интереси на ЕС и където понастоящем не са възможни мерки. Те ще бъдат с временен характер, ограничени по обхват, приети едностранно от ЕС и трябва да останат съвместими с правото на ЕС

Енергийна ефективност: Комисията днес предложи да се направи техническа адаптация към енергийното законодателство на ЕС (Директивата за енергийна ефективност), за да се отчете оттеглянето на Обединеното кралство. Целите на ЕС за енергийна ефективност се основават на данните за потреблението на енергия в ЕС28. Тъй като Обединеното кралство напуска, е необходимо да се адаптират тези данни за потреблението, за да отразят в ЕС27. Това по никакъв начин не засяга политическото споразумение от юни 2018 г. относно целите на ЕС за енергийна ефективност. ЕС остава ангажиран с целта си за енергийна ефективност за 2030 г. да бъде най-малко 32,5%.

Визи: Комисията днес предложи да измени регламента за визовия режим. Това би означавало, че когато правото на ЕС вече не се прилага в Обединеното кралство, на 30 март 2019 г. в случай на липса на сделка или в края на преходния период в случай на системно оттегляне, гражданите на Обединеното кралство биха били освободени от изискването за виза за кратко пребивава в ЕС. Това зависи изцяло от това, че Обединеното кралство също така предоставя реципрочни и недискриминационни пътувания без визи на граждани на ЕС, които пътуват до Обединеното кралство. Това е в съответствие с ангажимента на Комисията да постави гражданите на първо място в преговорите с Обединеното кралство.

През изминалата година Комисията проучи цялото законодателство на ЕС, за да проучи дали са необходими промени в светлината на оттеглянето на Обединеното кралство. За тази цел Комисията прие (и ще приеме, когато е необходимо) конкретни целенасочени законодателни предложения, за да гарантира, че правилата на ЕС ще продължат да функционират гладко в Съюза от 27 държави след оттеглянето на Обединеното кралство.

Предложените мерки са специфични, ограничени и целенасочени за отстраняване на отрицателното въздействие на некоректно оттегляне или за осигуряване на необходимата адаптация на законодателството.

Пътуване между ЕС и Обединеното кралство след 29 март 2019 г. Очертават се няколко области, в които оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС ще има значително въздействие върху пътуването между ЕС и Великобритания след Брекзит. В случай на сценарий, при който няма споразумение, правото на ЕС ще престане да действа за Обединеното кралство в полунощ на 29 март 2019 г. - ще са необходими определени проверки за влизане и излизане на външната граница на ЕС.

Стоките, които влизат в ЕС от Обединеното кралство - по-специално от животински произход - също могат да бъдат предмет на митнически контрол и други свързани проверки, контрол и ограничения. Някои лицензи и сертификати, например шофьорски книжки или паспорти за домашни любимци, също може вече да не са валидни.