Важно е да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Такава позиция изрази вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция в Прага. Тя е на официално посещение в чешката столица по покана на колегата си Томаш Петричек. В рамките на визитата си министър Захариева разговаря още с премиера Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.

,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Веднъж го преживяхме и това доведе до блокиране на хиляди хора и на спиране на доставките на стоки." - подчерта тя.

,,Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България дойдоха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за чешките туристи, като властите са предприели всички необходими мерки за безопасността им. Поздравявам и Чехия, която е за пример на останалите държави, след като отвори границите си за свободно влизане на граждани на ЕС." - заяви външният ни министър.

От петък започват редовни чартърни полети между Прага и Бургас и Варна.

,,България се справи много добре с епидемията и тя бе една от първите държави, с които възобновихме туризма", каза от своя страна чешкият първи дипломат Томаш Петричек.

Двамата министри обсъдиха още как да стимулират развитието на бизнеса между България и Чехия.

През 2019 г. стокообменът между двете държави бе на стойност 1 милиард и 560 милиона евро, като бележи увеличение от 14% спрямо предходната година. Българският износ към Чехия с равнява на 709,65 милиона евро - увеличава се със 17%, а вносът към България е 850,75 млн. евро и също бележи ръст с 11%. Захариева и Петричек констатираха, че е налице сериозен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения особено в областта на дигиталните технологии и иновациите.

,,С Чехия имаме почти пълно съвпадение на позициите по редица въпроси. Приветстваме плана за бюджет на ЕС в следващия програмен период, и в това отношения оценяваме положително предложения баланс между заеми и грантове в новия инструмент за възстановяване. От ключово значение е кохезионната политика да продължи настоящия ѝ вид. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на различията в икономическото развитие на региони и страните." - изтъкна Захариева.

Тя бе приета и от премиера Андрей Бабиш, с когото обсъди мерките за борба с коронавируса, предложението за нов бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване. На 5 ноември 2019 г. по покана на Бабиш министър-председателят Бойко Борисов участва в срещата "Приятели на кохезията" в Прага.

Последиците от пандемията в Европа обсъдиха Захариева и Луиджи ди Майо

Последиците от пандемията в Европа обсъдиха Захариева и Луиджи ди Майо

Тази криза показа колко свързани сме всички, се обединиха двамата министри

Захариева и Бабиш разговаряха и за охраната на външната граница на ЕС. Те констатиряха, че България се справя с тази задача отлично. Захариева запозна премиера Бабиш и с възраженията на България по пакета "Мобилност".

Тя разговаря и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек, който поздрави България за прилагането на адекватни и балансирани мерки за овладяване на коронавируса.

Първите дипломати на България и Чехия откриха изложбата "Българските чехи" и представиха едноименния албум. Информацията за изложбата е събрана от БТА и Държавна агенция "Архиви".

Събитието е част от проявите, свързани със 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения с Чехия, която отбелязваме тази година. ,,Връзката между България и Чехия е дългогодишна и дълбока. В създаването на модерната българска държава участие имат редица чехи. Сред тях е Константин Иречек - автор на първия академичен труд по история на България и министър на образованието след Освобождението на България. Художникът Ян Мърквичка успява да увековечи българската битност и култура чрез своя живопис. Няма как да не споменем и братята Прошек, инженери и архитекти, на които София до голяма степен дължи своя модерен и автентичен следосвобожденски вид." - посочи министър Захариева.

Българският културен институт в Прага е основан през 1948 г. и развива активна дейност за популяризиране на българската култура сред чешките граждани. Според чешките власти, над 15 000 българи живеят в страната.