Санкциите, наложени от САЩ срещу германски компании, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток 2", не представляват явно нарушение на международното право. Такъв е изводът на Научната служба на Бундестага, предаде dpa.

При условие, че САЩ предприемат "умерени" действия и ги аргументират със защита на сигурността и негативно въздействие върху икономиката, международното право няма какво особено да противопостави срещу приемането на екстратериториални санкции, гласи експертната оценка.

Германия предложила на САЩ сделка в замяна на отказ от санкции срещу "Северен поток 2"

Германия предложила на САЩ сделка в замяна на отказ от санкции срещу "Северен поток 2"

Германия е предложила да инвестира до 1 млрд. евро в строителството на два терминала

Научната служба на Бундестага беше сезирана по случая от члена на комисията по външна политика Севим Дагделен, депутат от Лявата партия.

САЩ се обявиха против газопровода, тъй като той ще засили зависимостта на Европа от руските енергийни доставки. Вашингтон настоява изграждането му да бъде прекратено.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свой ред призова Европа да преразгледа отстъпивата си позиция по "Северен поток 2", тъй като това е "силно политически проект".

Припомняме, през последните седмици в Европа прозвучаха множество призиви за спиране на "Северен поток 2" да бъде спрян - като част от обсъждания пакет от санкции заради покушението срещу опозиционера Алексей Навални. Москва продължава да твърди, че това е икономически проект и изрази негодувание, че може да не бъде довършен заради отравянето на Алексей Навални.

Същевременно от бизнес средите в Германия оказват натиск за довършване на проекта.

 Фон дер Лайен: „Северен поток 2” е политически проект, ЕС да преосмисли позицията си

Фон дер Лайен: „Северен поток 2” е политически проект, ЕС да преосмисли позицията си

Русия няма да промени поведението си...